Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i lideri zemalja Zapadnog Balkana podržali su proces rešavanja spora oko imena između Grčke i Makedonije i dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna da nastavi dijalog kada Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i BiH. Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je nadu da bi Beograd i Priština mogli postići sporazum u "bliskoj budućnosti", ali i negodovanje zbog odlaganja liberalizacije viznog režima EU za građane Kosova.

 


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da su vođe Zapadnog Balkana s kojima je 19. decembra imala neformalan sastanak u Briselu, izrazili najsnažniju podršku sporazumu iz Prespe o rešavanju spora između Grčke i Makedonije i dijalogu Prištine i Beograda, saopšteno je iz EU.

 

Mogerini je naglasila da partneri sa Zapadnog Balkana sada više nego ikad treba da rade zajedno na unapređenju svog zajedničkog cilja integracije u EU, učvršćenja mira i bezbednosti i većem ulaganju u regionalnu saradnju na dobrobit naroda u regionu, navodi se u saopštenju.

 

"U okviru toga vođe Zapadnog Balkana izrazili su najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda", dodaje se u saopštenju.

 

Oni su se takođe obavezali da će dalje raditi na integraciji regiona u EU u duhu dobrosusedskih odnosa i pomirenja, i da će se uzdržati od svih akcija i saopštenja koja ne vode opštem interesu i ostvarenju strateških ciljeva regiona.

 

Sagledavajući značajan napredak ostvaren u regionu 2018. godine vođe su se saglasile s Mogerini o potrebi da se dalje gradi na osnovu tog napretka i da nastave svoj evropski put i sprovođenje potrebnih unutrašnjih reformi s ciljem postizanja napretka na vreme za Savet EU u junu 2019. godine, piše u saopštenju.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima posle sastanka lidera Zapadnog Balkana sa Federikom Mogerini da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta.

 

"Čak i da 2025. uđemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije", naveo je Vučić.

 

Vučić je reko da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse od 100% na robu iz Srbije i BiH. "Srbija je uvek spremna za dijalog, čim takse budu ukinute. Mi svoju poziciju nismo menjali", naveo je on.

 

On je naveo da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svet nastaviti da insistira na tome.

 

Vučić je rekao da je Srbija na sastanku bila "u najtežoj poziciji" i "usamljena" jer su sve zemlje regiona sem BiH priznale Kosovo, ali da se s njima u svim drugim oblastima radi na razvijanju najboljih mogućih odnosa.

 

On je sastanak ocenio kao otvoren i koristan i rekao da je sagovornicima izrazio potrebu za radom na međusobnim odnosima nezavisno od evropskih integracija.

 

Vučić je rekao da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa i da mu ono govori da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje reši kakvim takvim kompromisom, ali i dodao da kompromis nije na vidiku.

 

On je dodao da se ne slaže s Trampovom ocenom da je proces rešavanja kosovskog pitanja u finalnoj fazi ali da je važno što se prvi put neki američki predsednik "direktno uključio i pokazao interes za odnose Beograda i Prištine".

 

Prema njegovim rečima, neće biti lako uključiti UN u dijalog ali kako je dodao, na kraju će ipak sve zavisiti od odluka donetih u UN, "ako ikad dođe do toga".

 

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini ali ne i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kojeg je, kako je dodao, "video na ručku".

 

Hašim Tači izjavio je posle sastanka da visokoj predstavnici Federiki Mogerini istakao veliko razočaranje građana Kosova zbog odlaganja liberalizacije viza.

 

"Istakao sam veliko razočaranje na Kosovu zbog odlaganja vizne liberalizacije. Kosovo nema drugu alternativu, sem kretanja ka NATO i EU. Ovaj vakum mogu iskoristiti oni koji ne žele evropske vrednosti. Kosovo je izvršilo svoje obaveze. Odluku (o liberalizaciji) treba doneti u bliskoj budućnosti", kazao je Tači.

 

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je rekao da je ta tema dobila podršku svih lidera sa Zapadnog Balkana.

 

"Nadam se i verujem da se sporazum može postići u bliskoj budućnosti. Mobilizacija međunarodnih predstavnika je poruka da treba raditi zajedno", kazao je kosovski predsednik.

 

Tači je rekao da pismo američkog predsednika Donalda Trampa predstavlja nadu i veru za kosovske institucije.

 

"Ono je glas Amerike, puna podrška Amerike Kosovu i regionu. Ako je neko gajio sumnje u ulogu i značaj SAD, ovo pismo govori da SAD podržavaju ovaj proces i da su do kraja u njega uključene", kazao je Tači.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja nije bila na sastanku sa Federikom Mogerini, ali se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastala sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom,  rekla je da je na sastancima u Briselu potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama i da želi da ostane konstruktivan partner, i navela da se u EU nadaju da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen.

 

Brnabić  je rekla da ne može da govori o detaljima pošto je sastanak bio iza zatvorenih vrata.

 

"U svakom slučaju mislim da u Briselu postoji velika nada da će se dijalog nastaviti, da će to doprineti regionalnoj stabilnosti, na kraju krajeva i Brisel je jako mnogo uložio u regionalnu stabilnost i kroz Berlinski proces i kroz regionalno ekonomsko povezivanje sredstava u infrastrukturno povezivanje, i ovo što se dešava u ovom trenutku ugrožava sve to, tako da su zainteresovani kako dalje mogu da se nastave razgovori o tome," rekla je Brnabić.

 

Ona je dodala da je potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama.

 

"Želimo da ostanemo konstruktivan partner, želimo da pokažemo da smo ljudi na koje može da se računa i ne želimo na bilo koji način da ugrozimo inicijative koje dolaze iz Brisela", rekla je premijerka Srbije.

 

Kao primer navela je da će Srbija nastaviti da razgovara i o inicijativi u vezi s romingom i priznavanjem profesionalnih akademskih kvalifikacija kao i o regionalnoj kancelariji za mlade.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta