Bivša albanska ministarka za evrointegracije Majlinda Bregu preuzela je 4. januara funkciju generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju (RCC). Ona je na tu funkciju izabrana u aprilu 2018. godine na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Brdu kod Kranja. Bregu je rekla da je "saradnja suština svega" i da predstoji zahtevan zadatak sa "uskovitlanim" ekonomskim, društvenim i političkim prilikama.

 

"Budućnost je u povezanosti. U integrisanju naših ekonomija u jedinstveno tržište, povezivanju ljudi i zajedničkim vrednostima, ulaganju u ljudski i intelektualni kapital, u našem zajedničkom političkom, sigurnosnom i ekonomskom interesu", rekla je Bregu.

 

Bregu, koja će na čelu RCC zameniti Gorana Svilanovića, rekla je da je "potreba za Evropom u regionu snažna" i izrazila uverenje da će tempo regionalnog razvoja uticati na tempo evropske integracije.

 

Bregu je bila ministarka evropskih integracija Albanije od 2007. do 2013. godine, a od 2005. do 2017. bila je poslanica albanskog parlamenta.

 

Ona će biti generalna sekretarka RCC od 2019. do 2021. godine, posle čega će tu funkciju od 2022. do 2024. godine obavljati bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

 

Svilanović je bio generalni sekretar RCC u dva uzastopna mandata od 2013. do 2018. godine.

 

Izvor: Beta

Foto: RCC