Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je u Sarajevu da EU još čeka odgovore BiH na dodatna pitanja iz Evropske komisije, od čega će zavisiti mišljenje Komisije o kandidatskom statusu te zemlje. Preda je rekao i da BiH pokušava da pretvori EU u BiH umesto da se transformiše i postane deo EU. Takođe je izjavio da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsednikom Putinom ne postaje članica EU, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

 

Preda je naveo da su dodatna pitanja Evropske komisije upućena u junu 2018. a da je sada već januar 2019. godine.

 

Upitnik je BiH zvanično uručio evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Johanes Han u decembru 2016.

 

"Rekao bih da je to ipak predugo. Nadam se da će ovo pitanje biti rešeno pre drugih", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

 

Sastanku nije prisustvovao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

Preda je 10. januara, prvog dana dvodnevne zvanične posete Sarajevu, rekao da postoje problemi koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH, odnosno da taj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen.

 

"U protekle tri godine nismo uspeli uveriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su (predstavnici BiH) da u zajedničko telo uvedu pravila koja se koriste u parlamentu BiH", naglasio je on.

 

Preda je ocenio da su na taj način "pokušali transformisati EU da postane BiH".

 

"Izazov je obrnut. BiH treba da postane deo EU, a ne da se EU transformiše u neku veliku BiH", kazao je je izvestilac Evropskog parlamenta.

 

Preda je pozvao javnost, građane i medije da od predstavnika Parlamentarne skupštine BiH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu.

 

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da poslanici u parlamentu iz RS imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu pomenutog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

 

Džaferović je još kazao da postoji problem i u vezi sa nekim pitanjima koja se tiču obrazovanja, jer se u Federaciji BiH to odnosi na entitetske i kantonalne nadležnosti.

 

On je izrazio očekivanje da će Savet ministara BiH u narednim danima dostaviti preostale odgovore kako bi se oni mogli proslediti Briselu.

 

Odlaskom u Rusiju i sastancima sa Putinom ne postaje se članicom EU

 

Preda je 11. januara izjavio da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne postaje članica Evropske unije, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

 

On je rekao da je nekoliko puta pokušao da se sastane sa predsedavajućim Predsedništva BiH Dodikom u vreme dok je bio predsednik RS, kao i sa sadašnjom predsednicom RS Željkom Cvijanović dok je bila premijerka tog bh. entiteta, ali da je to bilo bezuspešno.

 

"Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Brisel", kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

 

Upitan ko blokira proces integracije BiH u EU, on je kazao da je prvog dana posete otvoreno rekao da su u razgovorima u prošlom sazivu Parlamenta BiH delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora.

 

"To je samo jedan primer. Drugi primer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena koja blokiraju proces su vam poznata", kazao je Preda.

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je da su za napredak BiH u procesu evropskih integracija bitna dva uslova.

 

Prvi je, kako je naveo, da parlamentarci iz BiH moraju da imaju minimum znanja o procesu evropskih integracija, a drugi je da su spremni da rade zajedno sa zvaničnicima EU, a ne da blokiraju dijalog.

 

Prema njegovim rečima, kada BiH dobije status kandidata biće najpotrebnije da u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti budu ljudi koji su sposobni da pregovaraju sa EU.

 

Preda je takođe učestvovao u radu okruglog stola "Trenutno stanje procesa evropskih integracija BiH" koji je organizovala Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Fena/Hazim Aljovic/DS