Skupština Makedonije usvojila je 11. januara uveče dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Republika Severna Makedonija, što treba da omogući konačno rešavanje spora sa Grčkom oko imena i deblokira evroatlantki put Skoplja. Odluku parlamenta pozdravili su EU, NATO i SAD, dok je najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE, čiji su poslanici bojkotovali glasanje, poručila da je usvajanje ustavnih promena izdaja i zatražila vanredne izbore.

 

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO, rekao je predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

 

Promena Ustava deo je Dogovora sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena i preduslov je za makedonske evroatlantske integracije.

 

Makedonski parlament je 19. oktobra 2018. počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

 

Vlada Makedonije čestitala je građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU. Vlada je navela da su, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se menja ime države i potvrđuju makedonski identitet i suverenitet, "građani Makedonije preko svojih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje države".

 

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsolutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

 

Vlada Makedonije je naglasila da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostati isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti "makedonsko/Građanin Republike Severne Makedonije".

 

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

 

Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore. Mickoski je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim koji su planirani za proleće.

 

"Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti ispunjena", rekao je Mickoski, ističući da su poslanici svojom odlukom suspendovali volju građana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv. Prema njegovim rečima, odluka o promeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je "čin izdaje" i doneta je uz pritiske i pretnje (poslanicima), a Dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima".

 

Premijer Grčke Aleksis Cipras je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu čestitao "uspešno završavanje revizije Ustava BJRM na osnovu Prespanskog dogovora". Kabinet grčkog premijera saopštio je da su Cipras i Zaev razgovarali telefonom nakon usvajanja izmena makedonskog ustava.

 

Usvajanje ustavnih izmena pozdravili su i EU, NATO i SAD. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han naveli su da to "predstavlja presudni korak u primeni istorijskog sporazuma iz Prespe".

 

"Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu za rešavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu napred na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava ovaj sporazum koji daje primer za pomirenje u regionu i u Evropi kao celini", navodi se u saopštenju.

 

Oni su poručili da EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

 

Johanes Han je u posebnoj video poruci građanima Makedonije poručio da im je sada na dohvat ruke evropska budućnost koja će im doneti bolji kvalitet života, veću stabilnost i prosperitet.

 

"Vaš evroatlantski put je otvoren, ali hodanje tim putem traži dalji težak rad i jedinstvo tako da sam vrlo uveren da će vaša zemlja uspeti da prevaziđe i ovaj izazov i siguran da pregovori o pristupanju EU mogu da počnu na leto ove godine", rekao je evropski komesar.

 

Američki ambasador Džes Bejli je na svom Fejsbuk profilu napisao da je "Makedonija donela istorijsku odluku" i da "SAD pozdravljaju tu odluku". Kako je istakao, kada se se proces završi ratifikovanjem u grčkom parlamentu, konačno će biti rešen spor oko imena koji je predugo sprečavao građane Makedonije da realizuju svoje ciljeve za članstvo u EU i NATO.

 

Na ustavnim promenama koje su usvojene u makedonskoj skupštini najvišim predstavnicima Republike Severne Makedonije čestitali su i zvaničnici Kosova i Albanije.

 

Albanija je čestitala makedonskom parlamentu na izglasavanju izmena za promenu imena navodeći da je to pokazatelj državničkog ponašanja kojim se "otvara put ka NATO i EU". Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati je u Tviter poruci posle izglasvanja promena u Sobranju rekao da se "doprinos albanskih političkih partija još jednom pokazao kao odlučujući faktor".

 

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku je ocenio da ova odluka deblokira integraciju Severne Makedonije u NATO i EU. Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je Vladi Makedonije preko Tvitera, uz ocenu da Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uđe u novu eru mira, pomirenja i integracija u NATO i EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta