Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova rekla je 22. januara u Beogradu da će njena zemlja kao predsedavajuća OEBS pružati podršku demokratiji i reformama na Zapadnom Balkanu. Predstavljajući prioritete slovačkog predsedavanja OEBS, ambasadorka je rekla da je pred tom organizacijom težak period s mnogo izazova te je multilateralni dijalog "potrebniji nego ikad".

 

"Dijalog i saradnja su osnov koji OEBS čini jedinstvenim", rekla je slovačka ambasadorka.

 

Kao prioritete slovačkog predsedavanja OEBS, Repčekova je navela sprečavanje i posredovanje u sukobima, obezbeđivanje sigurnije budućnosti i efektivni multilateralizam.

 

Od sukoba koji su u prvom planu navedeni su Ukrajina, Pridnjestrovlje, Gruzija i Nagorno Karabah.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71006.flv

 

Repčekova je navela da će se Slovačka u pristupu tim problemima zalagati za izgradnju poverenja i bezbednosti, kontrolu naoružanja i dijalog uz saradnju s organizacijama poput UN, EU, Saveta za regionalnu saradnju, Normandijske četvorke i drugih.

 

Kao glavne izazove za budućnost Repčekova je navela klimatske promene, održivi razvoj, nestašicu hrane i vode,  ali i razne vrste ekstremizma.

 

Ona je rekla da je jedan od ciljeva i da se OEBS približi ljudima.

 

Kako je navela, tokom slovačkog predsedavanja OEBS, biće održano 50 događaja, od čega sedam u slovačkoj ambasadi u Beogradu.

 

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je slovačka platforma "ambiciozna ali realistična".

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71008.flv

 

Generalni direktor Odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Tasić izrazo je uverenje da će slovačka platforma doprineti bezbednosti regiona.

 

On je naveo da je Srbija posvećena saradnji s drugim članicama OEBS i da političko rešenje svih sukoba nema alternativu.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta