U sedištu NATO u Briselu 6. februara je potpisan Protokol o pristupanju Makedonije zapadnoj vojnoj alijansi. Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Na ceremoniji u sedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

 


Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u alijansu.

 

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

 

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

 

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali, prema najavama iz sedišta  alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je posle potpisivanja pristupnog protokola sa Makedonijom da je "danas istorijski dan". On je čestitao Skoplju i Atini "na hrabrosti i posvećenosti pokazanoj kako bi se postigao sporazum o imenu Makedonije".

 

"NATO čuva bezbednost gotovo milijardu ljudi širom Evrope i Severne Amerike i sa vašim ulaskom u NATO postojaće 30 država posvećenih da brane jedna drugu. Vaše članstvo doneće više stabilnosti Zapadnom Balkanu. To je dobro za region i za evroatlantsku bezbednost", rekao je Stoltenberg.

 

"Vlada u Skoplju je preuzela obavezu da svoje troškove za vojsku podigne na dva odsto svog BDP-a do 2024. i počela je da ih povećava," dodao je Stoltenberg.

 

On je rekao da će Makedonija sada prisustvovati sastancima zvaničnika alijanse i  dodao da se raduje da "već sledeće sedmice" ugosti ministarku odbrane Makedonije Radmilu Šekerinsku, i da na sledeći sastanak lidera NATO pozove premijera Zorana Zaeva. Stoltenberg je najavio da će taj samit NATO biti održan u decembru 2019. u Londonu.

 

Navodeći da potpisivanje protokola sa Makedonijom pokazuje šta mogu da postignu diplomatija i državnička mudrost, Stoltenberg je istakao da se raduje da vidi kako se ispred sedišta NATO vijori 30 savezničkih zastava.

 

Dimitrov je rekao da je ova ceremonija "rezultat rada mnogih generacija" i zahvalio premijerima Grčke i Makedonije, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, na prevazilaženju spora oko imena. "Ovo nije bilo neizbežno, ovo čak nije bilo ni vrlo verovatno", rekao je Dimitrov i dodao da je to dokaz da je "nemoguće zapravo ostvarljivo i moguće".

 

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je građanima Makedonije potpisivanje protokola sa NATO, ocenivši da je danas "veliki istorijski dan za sve građane" jer je njihovoj zemlji dobrodošlicu poželeo najveći bezbednosni savez na svetu.

 

"Danas nam je naveći bezbednosni savez na zemlji rekao: dobrodošli. Danas smo seli rame uz rame s našim saveznicima, za isti sto, u istoj alijansi. Srećni smo i treba da budemo, jer smo obezbedili trajnu stabilnost za našu zemlju. Obezbedili smo sigurnost, bezbednost i mir. Progres i razvoj su sada nezaustavljivi", naveo je Zaev u posanoj izjavi.

 

Makedonski premijer je ocenio da će pristupanje NATO-u omogućiti da sadašnje i buduće generacije žive bolje.

 

Grčki parlament ratifikovao je 25. januara 2019. sporazum Atine i Skoplja iz Prespe kojim se rešava višedecenijski spor oko imena Makedonije i omogućavaju evroatlantske integracije Skoplja.

 

Sporazum je nekoliko dana ranije usvojilo i makedonsko Sobranje i on predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Republika Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat, posle više od deset godina, odblokira pregovore Skoplja o ulasku u EU i NATO.

 

Skupština Makedonije usvojila je 11. januara dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se menja ime države.

 

Usvojenim amandmanima u Ustav je dodat i stav da Republika poštuje suverenitet, teritorijani integritet i političku nezavisnost susednih država, što daje snažnije garancije trajnosti i nepovredivosti granice s Grčkom, iako se odnosi na sve susede.

Grčka je 2008. godine zbog spora oko imena severnog suseda blokirala poziv Makedoniji za prijem u NATO, a 2009. godine, uprkos preporukama Evropske komisije, početak pregovora o pridruživanju Makedonije Evropskoj uniji.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: NATO