Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo, koja je nedavno u Beogradu izjavila da sve dok EU iznutra na sredi svoje redove Srbija ne može ući u članstvo EU, sad je naknadno objasnila stavove Pariza da se "EU nije dovoljno angažovala za učvršćenje mira na Zapadnom Balkanu". Kako je navela u izjavi pariskom listu Kroa, "na Zapadnom Balkanu se ne može održati postojeće stanje, već tamo stvari idu u dobrom, ili lošem pravcu… i Francuska se otud mora ponovo posvetiti Zapadnom Balkanu koji je postao ‘mrtav ugao francuske diplomatije".

 

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Federike Mogerini su agenciji Beta u Briselu rekli da ipak nema sumnje da sve članice Unije podržavaju "jasnu perspektivu" ulaska u članstvo onih država Zapadnog Balkana koje blagovremeno budu ispunile nužne uslove.

 

A ti "imperativni uslovi" su naročito vezani za jačanje vladavine zakona, nezavisnost pravosuđa, suzbijanje korupcije, slobodu medija i prethodno rešavanje bilateralnih sporova, što je za Srbiju poglavito pitanje Kosova.

 

Francuska ministarka Loazo je ipak ukazala na to da sve države EU ne dele isti stav oko učlanjenja u Uniju država Zapadnog Balkana.

 

"Uostalom", napomenula je ona, "iako 27 članica EU različito gledaju na proširivanje, svi su saglasni da se mora povećati pomoć i pospešiti partnerstvo sa državama Zapadnog Balkana".

 

Funkcioneri u Evropskoj komisiji su ponovili odlučan stav EU da vlasti u Prištini moraju ukinuti ogromne carine na srpsku robu da bi se obnovio dijalog i naveli da je visoka predstavnica o tome nedavno razgovarala s najvišim zvaničnicima SAD Nensi Pelozi i Majkom Pompeom, a razmena mišljenja je obuhvatila i "krajnje složeni razvoj u Bosni i Hercegovini".

 

Francuska ministarka Loazo je, kako su primetili, samo ponovo iznela stav predsednika Emanuela Makrona da sve dok se ne reše unutrašnje krize u Uniji, kao i posledice izlaska iz članstva Velike Britanije, strukture EU neće biti u stanju da prime nekog novog člana.

 

A moguće je, predočio je Makron, da Srbiji ili Crnoj Gori, ako kroz sedam-osam, možda i desetak godina ispune sve uslove, a dotad Unije ne sredi svoje redove, bude ponuđen poseban EU pridruženi status, ali ne i puno članstvo.

 

Loazo, koja je pored Srbije u februaru posetila i Severnu Makedoniju, stavila je do znanja da i zvaničnici u Skoplju misle da je na Balkanu status quo neodrživ i da se sve odvija jedino ili dobro ili loše, "pa postoji istinsko očekivanje da EU bude daleko aktivnija u regionu".

 

"Nije dovoljno što su o tome razgovarali lideri EU, treba možda osmisliti proces u koji će biti uključeni razni politički činioci", istakla je Natali Loazo.

 

Na pitanje novira lista Kroa "nije li neuspeh EU to što je dijalog Beograd-Priština na mrtvoj tački", francuska ministarka uzvraća da se "EU možda nije dovoljno angažovala u prilog miru na Balkanu, a to treba da bude jedan od naših prioriteta".

 

"Kad se dve strane prepuste jedna drugoj, pregovori se zakoče, odluka Kosova da nametne dodatnu carinu od 100% na srpske proizvode je poražavajuća za pregovore".

 

Na pitanje kako se u Parizu gleda na moguću razmenu teritorija između Beograda i Prištine, ministarka Loazo kaže "nisu spoljne zemlje te koje treba da odlučuju o uslovima za rešavanje sporova i mi unapred ne postavljamo umesto zainteresovanih strana neke crvene linije".

 

"Ostaviti otvorenu ranu Kosova nikako nije rešenje i balkanske zemlje su te koje treba da rešavaju svoje sporove", navela je Natali Loazo.

 

Ako se ispostavi, kako je ukazala, da se formira rešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i može da doprinese miru, ko smo mi da kažemo da to nije mir koji želimo?

 

"Ali pod uslovom da se time jamči za stabilnost regiona, naročito kad je reč o celovitosti Bosne i Hercegovine", podvukla je francuska ministarka za evropske poslove.

 

I, kako je navela, "ne bi smelo da u Srbiji pitanje spora s Kosovom bude zavesa koja zaklanja ključni zalog nužnog napredovanja na polju vladavine prava".

 

Ministarka Loazo je dodala da je Francuska potpisala sporazum o uspostavljanju sedišta Francuske agencije za razvoj koja će delovati u regionu u Beogradu.

 

"Ali, prethodno je nužno da Srbija bude skinuta sa ‘crne liste FATF", a to su zemlje visokog rizika kad je reč o pranju novca, rekla je Loazo.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta