EU je potcenila uticaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje. Han je u osvrtu na rivalske uticaje u regionu rekao da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu, čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede. Po njegovim rečima, EU bi bila partner koji je više fer.

 

"Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo", rekao je Han u razgovoru za Fajnenšel tajms objavljenom 5. marta na vebsajtu lista.

 

On je dodao da Evropljani možda nisu najbrži, možda se smatra da traže više od drugih, ali da su verovatno na kraju svega "najviše fer partneri".

 

Kako navodi Fajnenšal tajms, region Balkana je mesto gde se za uticaj utrkuju EU, koja nudi perspektivu pristupa za još nekoliko zemalja posle ulaska Hrvatske 2013. godine, i Rusija, koja ima kulturne i verske veze u regionu.

 

Međutim, izjave Hana nagoveštavaju zabrinutost da bi uticaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

 

"Možda smo precenili Rusiju i potcenili Kinu, a treba obema da damo odgovarajuće mesto", rekao je Han.

 

FT navodi da Kina u poslednje vreme znantno investira na Balkanu, koji je deo takozvanog formata 16 plus 1, koji uključuje 11 EU zemalja i pet zemalja koje nisu članice Unije - Albaniju, BiH, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

 

Više od polovine od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet zemalja koje nisu članice EU, prema podacima koje je prikupio Centar za strateške međunarodne studije, navodi list.

 

Han je rekao da su centralnoevropske zemlje, kao što su Češka i Poljska, postale obazrive prema kineskim investicijama posle optužbi SAD o špijuniranju uperenih prema kineskoj telekom komapniji Huavej ali da su balkanske zemlje privučene zajmovima i investicijama u infrastrukturu koji se dodeljuju uz manje nadzora.

 

On je rekao da bi Evropska komisija pridala mnogo više pažnje pitanjima kao što su javne nabavke, konkurencija, i ekološki standardi u proceni spremnosti zemalja za pridruživanje Uniji.

 

Han je kritikovao projekat izgradnje autoputa u Crnoj Gori koji finansira Kina i koji je podigao dug zemlje na 80% BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno delimično zamrzavanje plata javnih službenika.

 

On je takođe kritikovao odluku EU da finansira sa 80% most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja, po njegovim rečima, najverovatnije dobija subvencije kod kuće.

 

FT navodi da se bosanski lideri spremaju da potpišu garanciju koja pokriva 100% zajma od 614 miliona evra od kineske Eksim banke finasiranje elektrana na ugalj. Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susede, pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU, navodi list.

 

Osvrćući se na širu političku temu, Han je rekao da je regionalni prioritet da se reši spor Srbije i Kosova. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine, koji je počeo 2011. godine, uz posredovanje EU, "centralni deo cele zapadnobalkanske perspektive".

 

"Bez pozitivnog rezultata za ovaj dijalog ceo region neće ostvariti bilo kakav konačni napredak", rekao je on.

 

Han je izrazio nadu da će nedavni prodor dogovorom Grčke i Makedonije oko imena imati domino efekat u regionu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta