Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Beogradu da će pomirenje na Zapadnom Balkanu brže biti postignuto ekonomskim povezivanjem nego političkim putem. Bregu je rekla i da je potpisivanja sporazuma o romingu na Zapadnom Balkanu jasna poruka da se evropski put isplati.

 

"EU je nastala iz Evropske zajednice za ugalj i čelik, koju su osnovali Francuska i Nemačka posle Drugog svetskog rata. Mislim da je ta poruka aktuelna i na Zapadnom Balkanu, da će pomirenje kroz ekonomiju brže dati rezultat nego pomirenje kroz politiku", rekla je Bregu agenciji Beta na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

 

Ona je kazala da na Zapadnom Balkanu postoji veliki problem odliva mozgova, da je nezaposlenost problem za mlade ljude koji misle da će imati bolju budućnost negde drugde.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/72450.flv

 

Bregu je kazala i da su mladi ljudi iz regiona prvi koji traže bolju povezanost s drugima, i da teže da obezbede podršku za svoje ideje, startape i inovacije.

 

"Ako svi budu sledili istu viziju da će svaki korak napred, čak i mali, poboljšati i promeniti život građana regiona, to će biti zaista sjajna poruka", navela je generalna sekretarka RCC.

 

Ocenila je da je prvi dan Digitalnog samita (4. april) bio uspešan i ukazala na značaj potpisivanja sporazuma o besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu.

 

Bregu je kazala da je potpisivanje tog sporazuma znak "fer i jednakog tretmana građana Zapadnog Balkana" i jasna poruka da se evropski put isplati.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/72452.flv

 

Navela je da je to "veoma dobra poruka" za poslovne zajednice, jer će pozitivno uticati na povezivanje kompanija i podstaći trgovinu među njima, za obične građane regiona "koji će plaćati manje, a više pričati i surfovati internetom", kao i za mlade ljude koji vreme uglavnom provode na internetu.

 

"To je divna poruka i za turiste. Zapadni Balkan je divan i neverovatan region i kada turisti budu dolazili, neće više brinuti da li će njihovi računi za telefon biti veći od računa za letovanje", kazala je Bregu.

 

Cilj Digitalnog samita, koji je okupio ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu iz regiona, predstavnike međunarodnih institucija, regionalnih organizacija, akademske zajednice, kao i predstavnike IT industrije i startapova, jeste uspostavljanje digitalne platforme za razmenu ideja i predloga.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta