U Dubrovniku se održava sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Reč je o premijerima 11 članica EU i 5 država Balkana koje su uključene u kinesku inicijativu Pojas i put. Među njima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić. Prema najavama, samitu u Dubrovniku prisustvovaće i grčki premijer Aleksis Cipras, a već se špekuliše da bi format 16+1 uskoro mogao da preraste u 17+1. Kineski premijer Li Kećijang u Dubrovnik stiže sa samita EU-Kina u Briselu.

 


Još prošle godine Cipras je potegao pitanje ulaska Grčke u grupu 16+1, a u Dubrovniku bi to moglo da bude i formalizovano, piše "Noje cirher cajtung" (Neue Zuercher Zeitung - NŽ).

 

Vlada Kine poziva na uzdržanost i ukazuje da bi pridruživanje Grčke moralo da podrži svih 16 zemalja članica inicijative. Jedan insajder u Atini tvrdi da je pristanak članica čista formalnost. Portparoli vlada Grčke i Hrvatske, koja je organizator sastanka, nisu želeli da komenarišu mogući prijem Grčke.

 

Za kineske vlasti bi eventualno pridruživanje Grčke inicijativi bilo još jedan poen. Pre samo nekoliko sedmica Italija je, kao prva članica grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G-7, sa Pekingom potpisala memorandum o razumevanju koji se odnosi na projkat Pojas i put, koji je zamišljen kao novi Put svile.

 

Grčka i Kina već su godinama tesno povezane. Kineska brodarska kompanija COSCO većinski je vlasnik atinske luke Pirej. Na vrhuncu evropske finansijske krize Kina je bila jedan od glavnih oslonaca Grčke.

 

Grčka, kao i Evropska komisija, u inicijativi 16+1 ima status posmatrača. Članice su Albanija, BiH,  Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

 

Grupa 16+1, koja u Pekingu ima i sopstveni sekretarijat, meta je i kritike. Jedan od prigovora glasi da Kina formatom saradnje 16+1 pokušava da unese razdor u Evropu. Ta kritika opstaje iako je Kina proteklih nedelja učestalo ponavljala da joj je stalo do jedinstvene Evrope.

 

Kineske vlasti već godinama o važnim temema sve češće pregovaraju bilateralno, a ne sa Briselom. Zauzvrat, u Briselu, kao i u Nemačkoj i Francuskoj, sve su glasnije kritike na račun kineske politike prema Evropi. Da bi ublažila taj konflikt Kina je poslala signal tako što se pobrinula da ove godine, za razliku od prošle, samit EU-Kina bude održan pre samita 16+1.

 

U kineskoj inicijativi Pojas i put važnu ulogu igra u prvom redu jugoistok Evrope. U Crnoj Gori se uz pomoć Kine i kreditima iz Pekinga gradi autoput, a u Srbiji železnička pruga. Za planere u Pekingu taj region je predvorje i mostobran, preko kojeg traže priključak sa razvijenijim delom Evrope.

 

U Evropskoj komisiji polaze od toga da će Cipras prisustvovati sastanku Dubrovniku. Brisel pažljivo posmatra razvoj događaja. Posle Memoranduma o razumevanju Rima i Pekinga prijem Grčke bio bi još jedan udarac za Brisel. Upitana za komentar, jedna portparolka EU je odgovorila da sve zemlje članice, bilo samostalno ili kao deo regionalnih organizacija poput formata 16+1, moraju da deluju u skladu sa zakonima EU, pravilima EU i politikom EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP