Premijeri Kine i Hrvatske, Li Kećijang i Andrej Plenković izrazili su na kraju samita 16 + 1 zadovoljstvo rezultatima skupa koji je u Dubrovniku okupio rekordan broj učesnika među kojima 14 premijera, brojne ministre, diplomate, predstavnike kompanija. Plenković je saopštio da će se inicijativa koja okuplja zemlje centralne i istočne Evrope i Kinu ubuduće zvati 17 + 1 jer joj se zvanično pridružila i Grčka. Kineski premijer takođe je istakao da smatra da je samit bio uspešan i predložio da se naredni takav skup održi u Kini. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija među zemljama koje imaju najviše ugovorenih projekata sa Kinom.

 


Na završnoj konferenciji za novinare Li je poručio da dubrovački samit "jasno pokazuje da države članice zagovaraju multilateralizam i slobodnu trgovinu"."Ovaj sastanak pokazuje da smo ujedinjeni u multilateralnim odnosima i želji da postignemo slobodnu trgovinu", rekao je Li.

 

Kineski premijer u Hrvatsku je došao direktno iz Brisela gde su Kina i EU usvojile zajedničku izjavu kojom je Peking obećao da će otvoriti svoju ekonomiju i imati pravednije poslovne uslove, pošto se evropski optimizam koji je pratio deceniju rasta privredne razmene s Kinom pretvorio u frustraciju zbog nedostatka reciprociteta u međusobnoj trgovini.

 

"U Briselu smo postigli konsenzus s evropskim čelnicima i došli do zajedničkog saopštenja, a ovaj samit je dodatni korak koji se temelji na tom dostignuću", kazao je Li 12. aprila u Dubrovniku.

 

Li je rekao da će jedni druge tretirati otvoreno i zajednički raditi i sarađivati na tržišnim načelima s ciljem stvaranja projekata koji će biti na obostranu korist. On je istakao da Kina "poštuje evropske zakone, pravila i standarde kada radi u Europi" i da isto čini u zemljama koje su izvan tog saveza.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na kraju samita da se ovaj format pokazao plodonosnim i korisnim i da je svim zemljama članicama koje ne mogu da konkurišu velikim evropskim državama omogućio "odličan oblik saradnje koja je deo šire kineske politike 'Jednog pojasa, jednog puta'".

 

Plenković je rekao da je Hrvatska tokom samita potpisala desetak sporazuma, ne računajući brojne sporazume koje je potpisao privatni sektor i dodao da se posebno raduje izgradnji lučke i železničke infrastrukture.

 

Među potpisanim sporazumima su i oni koji se odnose na projekat izgradnje stadiona na Kantridi u Rijeci, hotela i pratećih objekata, projekat razvoja železničke pruge Zagreb-Rijeka, kao i memorandum o zajedničkom razvijanju obnovljivih izvora energije.

 

Na samitu u Dubrovniku Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja je na plenarnoj sednici rekla da je Srbija na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih infrastrukturnih projekata s Kinom.

 

"Zainteresovani smo i za jačanje saradnje u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja, ali i u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu", rekla je Brnabić.

 

Brnabić je kazala da je mehanizam saradnje 16 + 1, kao deo globalne inicijative Pojas i put, veoma važan za Srbiju koja kao zemlja kandidat za članstvo u EU želi da "pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU", saopštila je Vlada Srbije.

 

"Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd – Budimpešta, što je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative 16 + 1. U toku je druga faza rekonstrukcije Termoelektrane Kostolac i projekat izgradnje Koridora 11 koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom", rekla je Brnabić.

 

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog punopravnog uključivanja Grčke u inicijativu 16 + 1 i poželela dobrodošlicu toj zemlji.

 

Grčki premijer Aleksis Cipras pridružio se ostalim čelnicima inicijative na kraju plenarne sednice i slikao se na zajedničkoj fotografiji.

 

"Želim da zahvalim svima vama, ali posebno domaćinu, vama Andrej, i kineskom premijeru Liju na velikim naporima da se Grčka potvrdi kao novi član", rekao je Cipras.

 

"Smatram da je ovo ključan trenutak za globalni i regionalni razvoj. Moramo iza sebe ostaviti sve krize i pronaći novi temelj saradnje na globalnom i regionalnom nivou", dodao je Cipras.

 

Na samitu su bili i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Vjorika Dančila, slovački premijer Peter Pelegrini, slovenački premijer Marjan Šarec i albanski premijer Edi Rama.

 

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina