U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makedonije kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski ima minimalnu prednost nad kadidatkinjom makedonske opozicije Gordanom Siljanovskom-Davkovom. Ovo su prvi predsednički izbori od kada je zemlja u februaru, nakon višedecenijskog spora sa Grčkom, promenila ime u Severna Makedonija.

 

Prema sajtu Državne izborne komisije (DIK), posle 98% obrađenih biračkigh mesta kandidat vladajuće koalicije oko SDSM i DUI Pendarovski je dobio 316.692 glasova ili 42,7%, dok je glavni konkurent za mesto šefa države kandidatkinja opzicione VMRO DPMNE Siljanovska osvojila 315.650 glasova ili 42,6%.

 

Pendarovski i Siljanovska idu u drugi izborni krug predsedničkih izbora koji će biti održan za dve sedmice, 5. maja.

 

Treći kandidat na predsedničkim izobirima Blerim Reka, kojeg podržavaju opzicione albanske parlamentarne partije, dobio je 76.686 glasova ili 10,3%, dok je nevažećih glasačkih listića bilo 32.291 ili 4,36%.

 

U prvom krugu šestih po redu izbora za makedonskog predsednika, prema DIK, na birališta je izašlo 694.735 građana ili 41,65% ukupno upisanog broja glasača.

 

Kako prenosi euronews.com, analitičari malu izlaznost objašnjavaju činjenicom da su mladi razočarani što vlada nije uspela da reši problem velike nezaposlenosti i privuče strane investicije.

 

Glasalo se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i u Gradu Skoplju, a pravo glasa ima 1,8 miliona građana.

 

Zajedno sa predsedničkim, održani su i i vanredni izbori za gradonačelnike opština Ohrid, Debar i Novo Selo.

 

Izbore nadgleda više od 3.094 makedonskih i 419 stranih posmatrača. Najviše posmatrača ima nevladina organizacija Most iz Skoplja, više od 1.500, dok su među stranim najbrojniji posmatrači OEBS/ODIHR – 240.

 

Lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev proglasio je u večernjim satima 21. aprila pobedu kandidata vladajuće koalicije u prvom krugu izbora za predsednika Severne Makdonije.

 

“Prema ovim prvim, nezvaničnim rezultatima, Pendarovski je osvojio 4.300 glasova više od Davkove”, rekao je Zaev i istakao da je uveren da će Pendarovskog u drugom krugu podržati više građana.

 

Siljanovska je posle glasanja rekla da će sporazum sa Grčkom izneti pred Međunarodni sud pravde u Hagu. Ona će, kao profesor ustavnog prava, "poštovati" sporazum ali će, kako je kazala, učniti "sve što može da dokaže da su neka rešenja u suprotnosti sa makedonskim ustavom i protivna... normama UN", preneo je Gardijan.

 

Pendarovski je, nakon što je glasao u Skoplju, rekao da očekuje da Severna Makedonija postane punopravna članica NATO i EU. Rekao je i da snažno podržava sporazum sa Grčkom koji "potpuno štiti nacionalne interese obe zemlje".

 

U međuvremenu makedonska ekonomija stagnira, stopa nezaposlenosti je iznad 20%, korupcija je sveprisutna. Najmanje 400.000 ljudi, uglavnom mladih, napustilo je zemlju u poslednjih deset godina.

 

Siljanovska je 22. aprila ocenila da se oseća kraj vladavine premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva, ali je istakla da je svesna da borba tek sledi u drugom krugu izbora.

 

Ona je, kako su preneli lokalni mediji, ponovila da "zemlji (Severnoj Makedoniji) nedostaje vladavina prava i pravda, bez čega nema pregovora sa EU".

 

"Mora da se stavi kraj na tranziciju, potrebni su novi političari, novog kova", rekla je Siljanovska.

 

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je ocenio da je makedonska opozicija pobedila "prevarantske politike čiji je predvodnik Zoran Zaev", ali je istakao da je ta pobeda nepotpuna jer vlast nije u potpunosti poražena i da je potrebna da pobedi u drugom krugu.

 

Rezultat opozicionne kandidatkinje za predsednika Severne Makedonije u prvom krugu, prema rečima Mickoskog, predstavlja novu realnost u zemlji i pokazuje da je vlast delegitimirana.

 

"Pobedili smo sve one ostatke tranzicije, sve one prevarantske politike čiji je predevodnik Zoran Zaev. Pobedili smo, ali nismo ih u potpunosti porazili. Zato nam je potrebna pobeda u drugom krugu. Ovo je velika pobeda pre svega za našu zajedničku otadžbinu Makedoniju", rekao je Mickoski.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP