Kandidat vladajuće kolicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za Integraciju (DUI) za predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je pobedu na izborima i istakao da će biti predsednik svih građana. Pobedu Pendarovskog priznala je i kandidatkinja makedonske opozicije Gordana Siljanovska-Davkova, koja je rekla da se, uprkos takvom ishodu, kao pojedinac i kandidat VMRO-DPMNE ne oseća kao da je izgubila bitku.

 

Državna izborna komisija Severne Makedonije objavila je da je, sa 97,67% obrađenih izbornih mesta, Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora 5. maja osvojio 422.282 glasova ili poverenje 51,85% izašlih glasača.

 

Kandidatkinja opozicije Gordana Siljanovska-Davkova osvojila je 362.907 ili 44,56% glasova, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60%.

 

Prema podacima DIK, izlaznost na izborima je bila 44,55%, odnosno na 98,63% biračkih mesta glasalo je 802.797 građana, čime je premašen izborni cenzus od 40% od 1.808.131 upisanih birača.DIK do zatvaranja birališta nije imala podatke o ozbiljnijem narušavanju izbornog procesa, niti su bile prijavljene neregularnosti. Predsedničke izbore pratio je 3.381 makedonski posmatrač i oko 520 stranih, a za izveštavanje je bilo akreditovano i 60 stranih novinara.

 

Pendarovski je na konferenciji za novinare 5. maja uveče rekao da je sa ovakvim ishodom izbora, i za građane i za državu, zagarantovan put napred ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svetu kojem Severna Makedonija pripada.

 

"Hvala, faljimederit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svima ostalima, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno napred. Danas su pobedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima", rekao je Pendarovski.

 

On je rekao da će se kao predsednik zalagati za pravdu i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati u svemu za šta misli da može da bude bolje.

 

Gordana Siljanovska-Davkova, profesorka prava i jedan od najžustrijih protivnika Prespanskog sporazuma kojim je rešen spor Skoplja i Atine oko imena Makedonije, ocenila je da su izbori pokazali da je vlast poptpuno izgubila legitimitet i da "je situacija takva da treba ozbiljno da se razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima".

 

"Ovaj rezultat pokazuje da u Makedoniji opozicija mora da bude prepoznata kao važan faktor daljeg razvoja. Pokazalo se da  vlast nije toliko snažna kao što misli, jer je izgubila dosta glasova", rekla je Siljanovska na konferenciji za novina.

 

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev prethodno je, još u vreme trajanja glasanja, optužio vlast za izborne neregularnosti i rekao da će "sve osim pobede Siljanovske baciti senku na izborni proces i otvoriti sumnju o eventualnom inženjeringu".

 

"Narod se digao protiv vlasti (lidera SDSM Zorana) Zaeva, potvrđena je nova realnost, narod traži promene. Nova realnost znači da Zaev gubi podršku, a broj opština gde je ova vlast detronizirana je ogroman", rekao je Janušev.

 

Oba predsednička kadidata, Pendarovski i Siljanovska, nastojali su pred drugi krug izbora da pridobiju glasove oko 80.000 Albanaca koji su u prvom krugu, 21. aprila glasali za trećeg kadidata Bljerima Reku, i građane koji uopšte nisu glasali, razočarani rezultatima dvogodišnje vladavine koalicije SDSM i DUI.

 

Pendarovski je u kampanji stavio akcent na zalaganje za zajedništvo svih građana nezavisno od njihove nacionalnosti, jezika i vere, a Siljanovska je obećala da će, ako postane predsednica, svi građani bez obzira etničku, rasnu i versku pripadnost imati iste šanse.

 

Pred kraj kampanje retorika kadidata se zaoštrila i Pendarovski je rekao da u slučaju da njegova protivkandidatkinja pobedi može da se očekuje da se bivši lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski za dve sedmice vrati u Severnu Makedoniju i da ne sme ni da pomisli šta bi tada moglo da se desi, podsećajući na kriminal i "zarobljenu državu" u vreme desetogodišnje vladavine Gruevskog.

 

Siljanovska je vladu premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva optužila da nije sposobna da sprovede reforme i da Severnu Makedoniju vodi ka EU i ocenila da je, u slučaju da pobedi, potrebno održati prevremene parlamentarne izbore.

 

Poslednjeg dana kampanje lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je nagovestio da bi njegova stranka mogla da ne prizna izbore ako ne pobedi Siljanovska, jer će, kako je rekao, "sve drugo osim pobede kandidata VMRO DPMNE biti ili nekakav izborni inženjering, ili težak falsifikat".

 

Pedesetpetogodišnji Pendarovski je profesor političkih nauka i u javnosti važi za političara sa jakim integritetom. Do izbora, obavljao je funkciju nacionalnog koordinatora za NATO.

 

Ovogodišnji izbori bili su njegova druga izborna trka za predsednika Makedonije. Na prethodnim izborima u aprilu 2014. Pendarovskog je, kao kandidata SDSM, pobedio sadašnji šef države Djorđe Ivanov iz sada opozicione VMRO-DPMNE. Ivanovu drugi uzastopni mandat predsednika ističe 12. maja.

 

Pobedu Pendarovskom među prvima su čestitali i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i komesar EU za proširenje Johanes Han.

 

"Čestitam Pendarovskom na pobedi na predsedničkim izborima. Radujem se saradnji kako bismo Severnoj Makedoniji poželeti dobrodošlicu kao 30. članici NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

 

Johanes Han poručio je da sa nestrpljenjem očekuje saradnju sa Pendarovskim na reformskom programu EU, u svetlu zaključaka Evropskog saveta kojima je otvoren put da u junu počnu pregovori sa Severnom Makedonijom o članstvu.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP