U Tirani se 9. maja održava samit Procesa Brdo-Brioni na kojem lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU razgovaraju o saradnji u regionu i njegovom približavanju EU. Skup je počeo dan ranije bilateralnim susretima, a kao što se očekivalo, počasna gošća samita, visoka predstavnica EU Federika Mogerini je okupljanje lidera pokušala da iskoristi kako bi ponovo pokrenula blokirani dijalog Beograda i Prištine.

 

"Zadovoljstvo mi je i privilegija da poželim dobrodošlicu liderima Procesa Brdo-Brioni na Dan Evrope u Tirani", rekao je predsednik Albanije Iljir Meta otvarajući 9. maja godišnje zasedanje čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija sa ciljem da se pomogne državama Zapadnog Balkana da brže ostvare zajednički cilj - članstvo u EU.

 

Pored domaćina skupa Mete, i dvoje kopredsednika Procesa Brdo-Brioni, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, počasni gosti  su predsednik Poljske Andžej Duda i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

 

Na samitu u Tirani okupili su se predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Djukanović, predsednik Severne Makedonije Djorđe Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

 

Predsednik Vučić u Tiranu je 8. maja doputovao iz Rima, gde je sa potpredsednikom Vlade Italije i liderom partije Liga Mateom Salvinijem razgovarao o evropskim integracijama Srbije i o Kosovu.

 

"Salvini danas pravi svoju savezničku mrezu u centralnoj Evropi sa zemljama Višegradske grupe, Austrijom", rekao je Vučić, dodajući da bi i Srbija trebalo da pravi savezničku mrežu zemalja koje žele da joj pomognu na evropskom putu.

 

"Italija razume poziciju Srbije i razume i naše ponašanje i naše frustracije i možemo da računamo na Italiju kao podršku i na evropskom putu i kad je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja", kazao je Vučić.

 

U Tirani su Vučića dočekali protesti koje je protiv njega i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika organizovala kosovska partija Samoopredeljenje, što je predsednik Srbije komentarisao rečima da ga ne zanimaju protesti i da je na demonstracije navikao.

 

Mogerini je rekla u Tirani da ne postoji nikakva zavera za podelu Kosova i da će dijalog Beograda i Prištine biti obnovljen čim Kosovo ukine carine Srbiji.

 

Ona je time odgovorila na izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, da postoje ozbiljne indicije da su predsednici Vučić i Tači, i albanski premijer Edi Rama, pod njenim vođstvom razgovarali o podeli Kosova.

 

Na konferenciji za novinare s premijerom Albanije Mogerini je podvukla da ukidanje taksi od vlasti u Prištini traže EU i međunarodni partneri. Mogerini je ocenila da je dijalog tokom protekle godine dao "opipljive rezultate za Beograd i Prištinu, kao i za region".

 

Rama je takođe kao "običnu laž" i glasine odbacio da EU i međunarodni činioci, uključujući Tiranu, "kuju zaveru za podelu Kosova".

 

Predsednik Kosova je 8. maja, prema sopstvenim rečima, sa premijerom Albanije razgovarao o "neophodnosti potpunog otvaranja granice Kosova i Albanije" i formiranju "albanskog prostora bez granica, pod evroatlanskim pokroviteljstvom".

 

"Na sastanku smo pomenuli potrebu ispravljanja istorijskih nepravdi, ujedinjujući albanski faktor oko senzibilizacije prava priključenja Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Republike Kosovo", napisao je Tači na fejsbuku.

 

Sa Federikom Mogerini isto veče je o dometima samita Zapadnog Balkana u Berlinu i obnavljanju dijaloga sa Kosovom razgovarao i predsednik Srbije.

 

Vučić je posle razgovora rekao da postoje neka "čudna dešavanja" između Tirane i Prištine, i ocenio da razgovori o ujedinjenju Kosova i Albanije "nisu samo otvaranje Pandorine kutije, već nešto mnogo opasnije". On je rekao da nekakav mini-šengen između Prištine i Tirane nije moguć i da je reč o sumanutoj priči.

 

Federika Mogerini objavila je 9. maja na Tviteru fotografiju na kojoj se Tači i Vučić rukuju u njenom prisustvu, kao i fotografije sa odvojenih razgovora sa dvojicom predsednika.

 

Vučić: Ko zna koliko godina do rešenja pitanja srpsko-albanskih odnosa na Kosovu

 

Predsednik Srbije izjavio je da je rešenje pitanja srpsko-albanskih odnosa na Kosovu daleko i da će biti potrebno još ko zna koliko godina, uz ocenu da u tom procesu nije bilo prave podrške EU.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/73102.flv

 

U obraćanju učesnicima samita Procesa Brdo-Brioni u Tirani, Vučić je zahvalio na rečima da je Zapadnom Balkanu potrebna Evropa i da je Evropi potreban Zapadni Balkan, ali je rekao da je region suočen sa potpuno drugačijom situacijom unutar EU.

 

"Niko za ovim stolom ne veruje u lepe snove", rekao je Vučić, "jer nijedna od onih stvari za koje se Mogerini zalaže na putu zemalja Zapadnog Balkana ka EU, neće se desiti, ni u junu ni u julu i svi to znamo".

 

"Iz EU bismo voleli da čujemo od nekih zemalja ne samo o zamoru od proširenja nego i ohrabrujuće poruke i dela. Do sada ih nije bilo", dodao je predsednik Srbije.

 

On je rekao da nije došao da se žali i da evropske zemlje mogu da rade šta žele.

 

"To je njihova stvar. Da budem iskren, na kraju nas se i ne tiče mnogo. Radimo šta možemo. Približavamo se EU u pogledu pravih vrednosti koje podržavamo. Želimo da pripadamo društvu takvog tipa, to nam je važno", rekao je Vučić.

 

Govoreći o pitanju srpsko-albanskih odnosa na Kosovu, Vučić je rekao da "kad se počelo, kad se pokušalo da se uradi nešto, ođednom su, a da pregovori dve strane nisu završeni, svi iz celog sveta želeli da se umešaju u taj proces".

 

"Zahvalan sam Mogerini i njenog kancelariji na angažovanju u tom procesu, ali pregovori su se vodili između naše dve strane", naveo je.

 

Prema Vučićevim rečima, prvo su se tiho, a zatim i glasno čule primedbe na račun toga kako će se to pitanje rešavati.

 

"Ko ste vi da nam držite lekcije o tome, to je srpsko-albansko pitanje. To nije pitanje za ljude iz Islanda, Slovenije, Indije ili bilo koje druge zemlje. To je pitanje za nas", rekao je.

 

"Sada smo tako daleko od svakog mogućeg rešenja, na koje ćemo morati ko zna koliko godina da čekamo. To su loše vesti za srpski i albanski narod", rekao je, ističući i da će učiniti sve za očivanje mira i stabilnosti u regionu.

 

Kako je naveo, svi su vodili računa samo o svojim interesima i prave podrške od EU nije bilo.

 

"Uzeli smo u obzir ono što je EU rekla i sada smo 'zapeli'. Takva situacija će da traje, nadam se ne zauvek, ali će okupirati mnogo vremena novim generacijama srpskog i albanskog naroda u ovom regionu", rekao je.

 

Vučić je pozvao EU i da kaže da li želi ili ne želi region Zapadnog Balkana.

 

"Ako nas hoćete recite nam uradite to i to, ako nas nećete i to je ok, recite da nas ne želite. Pobrinućemo se za sebe i preživećemo", kazao je predsednik Srbije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP, Video: Beta/MOD