Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je za poljski list Gazeta viborča da je uspeh to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti EU situacija u tom regionu bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savesti.

 

"To što sam uspeo da očuvam evropsku perspektivu za zemlje tog regiona smatram takođe za uspeh. Trenutno nema impulsa za proširenje Unije u taj deo Evrope, ali to zamrzavanje ne znači zatvaranje. Na Balkanu u svakom trenutku može da se desi nešto loše", kazao je Tusk u opširnom intervjuu povodom titule "Čovek godine", koju redovno dodeljuje taj poljski liberalni list.

 

Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer, upozorio je da u Bosni samo čudom ne dolazi do krvoprolića a da je i u Evropi toliko mnogo glasova koji govore "treba oduzeti što je naše".

 

"Orban se neodgovorno šali da je Mađarska jedina zemlja koja se graniči isključivo sa mađarskom manjinom. Putin šalje vojsku da brani navodno Ruse van granica zemlje. Srbiju od nekih oštrih poteza suzdržava perspektiva pregovora o ulasku u Uniju. Čak i Slovenija i Hrvatska se spore oko granica. Bez naše aktivnosti i pritiska situacija bi bila neuporedivo gora", kazao je Tusk.

 

U intervjuu koji je 10. maja objavlila Gazeta viborča Tusk je podsetio da je i ranije bilo kriza proširenja EU i čak da, kada je Poljska 2004. godine ulazila u Uniju, do samog kraja nije bilo garancija da će uspeti.

 

"Nije istina da se ne govori o proširenju EU. Moda je prestala u nekim prestonicama, posebno onim sa najdužim stažem u EU. Dok bi se među zvaničnicima u Berlinu našlo entuzijasta za primanje novih zemalja u EU, u Parizu i Rimu sigurno manje. U staroj Evropi je primetan umor od sukoba u Ukrajini ili nestabilnosti u balkanskim zemljama. Ali angažman Unije u Ukrajini ili Balkanu nije se smanjio", kazao je Tusk.

 

Predsednik Evrops saveta izjavio je da je optimista i ne veruje u propast EU jer su građani mnogih zemalja proevropskiji nego njihove vlade, ali da pokoljenje Evropljana mlađe od njega mora sebi da pruži odgovor da li želi da brani evropske vrednosti.

 

"Problem nelegalne migracije ne može da postane glavna osa idejnog spora u EU. U tom sporu inženjeri straha pobediće bez po muke zagovornike tolerancije i otvorenosti. Zato ponavljam, Evropa mora da ostane teritorija slobode, mora da povrati kontrolu nad granicama te teritorije i sposobnost da iznudi svoje zakone. U suprotnom oni koji osporavaju slobodarske tradicije Evrope dobiće trajnu nadmoć. I uvešće nam novu verziju autoritarne demokratije. To je glavni izazov za EU, ne samo u Varšavi ili Budimpešti", rekao je Tusk.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP