Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je u Briselu da je Skoplje u potpunosti spremno da počne pregovore o prijemu u EU i da je sada Evropa na potezu da pokaže da drži reč i da odredi datum. Zaev je rekao da je obavešten da je Evropska komisija njegovu zemlju i uspeh koji je postigla stavila na listu 20 najvećih dostignuća EU u proteklih pet godina.

 

"To je ogromno priznanje za nas i još veći podsticaj", rekao je Zaev 4. juna na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom na početku dvodneve posete Briselu.

 

Premijer je dodao da je Severna Makedonija za 12 meseci završila reforme u celosti, temeljno implementirala sporazume s Grčkom i Bugarskom, i da je ona sada primer saradnje i prijateljstva u regionu, a i da je na unutrašnjem planu pokazala političku smelost i evropske manire.

 

"U potpunosti smo spremni za početak pregovora. Sada su na potezu države članice i institucije EU. Na potezu je Evropa da pokaže da drži reč. Taj potez treba da bude isključivo na osnovu naših zasluga, a u interesu razvoja Unije i u interesu perspektive celog našeg regiona", rekao je Zaev, a saopštio njegov kabinet.

 

Rekao je da je otvaranje tih pregovora jedina garancija za očuvanje unutrašnje stabilnosti i reformskog impulsa u Severnoj Makedoniji, s pozitivnim efektima za ceo region Zapadnog Balkana.

 

Predsednik EK Žan-Klod Junker je istakao da je Severna Makedonija spremna za naredni korak – za otvaranje pregovora i da će braniti taj stav.

 

Junker je čestitao Zaevu i njegovoj državi na "istorijskim koracima učinjenim u prethodne dve godine i istakao da je Severna Makedonija svetao primer u regionu i šire".

 

Komesar EU za proširenje Johanes Han je rekao da je Severna Makedonija ispunila sve zadatke koji su stavljeni pred nju i da je sada na redu Savet EU da ispuni obećanje iz prošle godine i potvrdi datum za otvaranje pregovaračkih poglavlja i time Severnu Makedoniju pretvori u garanta mira i prosperiteta u regionu.

 

Zaev se u Briselu sastao i sa Visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini, koja mu je čestitala na ponovljenoj preporuci EK da se otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije u Uniji.

 

Ona je rekla da to predstavlja priznanje za kontinuirane uspehe zemlje u ključnim oblastima, uključujući i vladavinu prava, i ponovila odlučnost da podrži Severnu Makedoniju na evopskom putu, saopštila je kancelarija šefice evropske diplomatije.

 

Mogerini i Zaev su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i ocenili da Sporazum  iz Prespe, kojim je rešen spor Skoplja i Atine, kao i bilateralni ugovori Severne Makedonije sa Bugarskom, demonstriraju privlačnu moć koju ima evropska perspektiva, što ne treba potcenjivati, niti uzimati zdravo za gotovo, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP