Među zemljama članicama EU još nema saglasnosti ni o kakvim odlukama vezano za datum početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pokazao je neformalni sastanak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i ambasadora 28 zemalja članica.

 

Neke članice EU koje su do sada insistirale da se početak pregovora odobri istovremeno za Severnu Makedoniju i Albaniju sada su za to da počnu pregovori samo sa Severnom Makedonijom dok, za Albaniju kažu da za sada nema izgleda da dobije datum za pregovore o članstvu u EU i da odluku treba odložiti za jesen.

 

Nemačka je, međutim, među zemljama koje su apsolutno protiv da pregovori o članstvu u EU počnu samo sa Severnom Makedonijom, preneli su agenciji Beta upućeni izvori.

 

Kada je reč o Zapadnom Balkanu u celini, na sastanku 5. juna zaključeno je da treba nastojati da se pruži podstrek evropskoj perspektivi regiona, ali osim te uopštene formulacije nije bilo konkretnijih predloga, kao ni vezano za dijalog Beograda i Prištine, iako većina zemalja smatra da je Priština ta koja je blokirala dijalog.

 

Ambasadori zemalja članica će se zvanično sastati 12. juna i tada usvojiti predloge zaključaka o razvoju na Zapadnom Balkanu i mogućim odlukama o datumu početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 

O tim zaključcima raspravljaće potom šefovi diplomatija 18. juna a onda to treba da potvrde i lideri EU.

 

Zemlje članice EU su u junu prošle godine dale uslovnu saglasnost Severnoj Makedoniji i Albaniji da počnu pregovore o članstvu ali ta odluka još nije potvrđena.

 

Istog dana kada se komesar Han sastao sa ambasadorima, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev upozorio je u Briselu da postoji opasnost da proevropska vlada koju predvodi padne i da se na vlast vrate nacionalističke snage, ukoliko njegova zemlja ne dobije očekivani datum za pregovore sa EU.

 

Zaev je to rekao u odgovoru na novinarsko pitanje kakve će biti posledice ako Evropski savet ne prihvati preporuku Evropske komisije da Severna Makedonija otpočne pristupne pregovore sa EU, prenela je vlada u Skoplju.

 

"Ako ne dobijemo očekivano, datum za pregovore, postoji mogućnost da to izazove pad vlade. Ova stabilna vlada, sa svim teškoćama, najverovatnije će odmah izgubiti poverenje većine u parlamentu, jer smo im obećali da ćemo imati pozitivnu odluku EU ako se krećemo napred", rekao je Zaev.

 

Kako je istakao, ako Severna Makedonija bude morala da ide na prevremene parlamentarne izbore ekonomija će stati, jer niko ne investira u vreme priprema izbora i dogovora oko nove vlade.

 

"Izgubićemo šest meseci, a to je za nas najskuplje vreme. Iako je to najgora opcija zemlja će produžiti u ovom pravcu, odnosno jačanjem evropske ideje i jačanjem integrativnog procesa EU", rekao je Zaev na konfereciji za novinare nakon foruma "Severna Makedonija: ubrzavanje reformi, ubrzavanje evropske integracije" u organizaciji EBRD i Centra za evropske politike.

 

Na pitanje novinara da li će prevremeni izbori u tom slučaju doneti veću političku nestabilnost i neizvesnost kod evropskih reformi i da li to daje veći prostor proruskim i nacionalističkim partijama, Zaev je rekao da će, ako bude izbora, građani biti ti koji će odlučiti.

 

"Ili će podržati ovu progresivnu, proevropsku opciju ili one koji blokiraju ove procese i koje neki nazivaju proruski ili nacionalistički i radikalni. Razočarenje koje će se desiti među našim sugrađanima, ako Evropski savet ne da pozitivno mišljenje, daje nadu ovim drugima, građanima koji podržavaju nacionalizam i radikalizam",  rekao je premijer Severne Makedonije.

 

Zaev je istakao da to nije dobro sa Severnu Makedoniju, a nije dobro ni za region. "To su opcije i to nas zabrinjava. Bez obzira šta će se desiti, mi ćemo uraditi sve što najbolje možemo. Želim da naši partneri u EU znaju da smo čekali 15 godina i da je sada sve moguće", rekao je Zaev i dodao da od odluke Evropskog saveta zavisi i najavljena rekonstukcija njegove vlade.

 

Izvor: Beta

Foto: European Union