Trinaest zemalja EU, uglavnom novih članica iz srednje i istočne Evrope, Austrija i Italija, pripremilo je nacrt dokumenta čiji je cilj da oživi kredibilitet politike proširenja Unije, prvenstveno kada je reč o Zapadnom Balkanu. Dokument, koji ima formu "non papera", trebalo bi da bude predstavljen sastanku ambasadora EU 12. juna u Briselu.

 

Iza dokumenta stoje Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Malta, potvrđeno je za EURACTIV.

 

"Ideja je da se inicira poziv za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je za EURACTIV neimenovani diplomata iz jedne od zemalja uključenih u inicijativu.

 

"To je i vid pritiska, koji treba da ukaže da je dilema da li nam je prvo potrebno jačanje EU, a tek potom proširenje, lažna i pogrešna. Ako ta dva procesa ne budu išla ruku pod ruku, EU će se uskoro ponovo suočiti sa Zapadnim Balkanom, ali nažalost na način koji će biti mnogo zahtevniji i bolniji za obe strane", pojasnio je taj diplomata.

 

Evropska komisija formalno je preporučila otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem, ali tu odluku treba da potvrde sve članice u Evropskom savetu, gde u protivljenju prednjače Francuska i Holandija.

 

"Sve je teže razumeti tu lažnu dilemu pošto govorimo tek o otvaranju pregovora, a ne o samom proširenju. Zapad to očigledno ne može da razume", rekao je diplomata.

 

U Nemačkoj, pitanje proširenja EU podelilo je vladajuću veliku koaliciju. Konzervativne demohrišćanske partije CDU i CSU žele da izbegnu brz početak pregovora sa Tiranom i Skopljem. Predsedavajući Odbora za Evropu nemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum izjavio je da odluka neće biti doneta do oktobra.

 

Međutim, državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova, socijaldemokrata Mihael Rot želi da pregovori počnu odmah. "Sada je red na EU da ispuni svoj deo. Dali smo  reč i trebalo bi da održimo obećanje", napisao je Rot u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

 

Češko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je ta zemlja jedna od 13 potpisnica inicijative. Ministar Tomaš Petriček u više navrata je pozvao EU da zauzme aktivniju ulogu prema Zapadnom Balkan.

 

"Biću snažan zagovornik davanja zelenog svetla za obe zemlje", rekao je Petriček u vezi sa otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 

Izvor: EURACTIV

Foto: Beta