Severna Makedonija je ispunila svoj deo obaveza kada je reč o uklanjanju prepreka na njenom putu u EU, ali Brisel kasni sa svojim delom posla, rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska. Ona je ocenila da odlaganje odluke o početku pregovora sa Skopljem nije najbolja politika, pošto ugrožava kredibilitet ponude EU i njene uloge kao regionalnog i globalnog aktera.

 


Šekerinska je u intervjuu za EURACTIV.com rekla da je cilj njene zemlje još od 1992. bio da postane članica EU, a od 2005. godine, kada je dobila status kandidata, da započne pregovore o članstvu.

 

"Čekali smo i izgubili puno vremena u proteklih 14 godina. Ali u poslednje dve godine pokazali smo da možemo da nadoknadimo izgubljeno vreme. Bili smo istovremeno i strpljivi i efikasni i verujemo da smo se saglasili, EU i mi, da smo zaslužili početak pregovora", rekla je Šekerinska.

 

Ona je rekla da je odluka ministara EU da pitanje otvaranja pregovora sa Skopljem razmotre za nekoliko meseci, samo nedvosmisleno pokazala da nije postojao pravi argument da se Severnoj Makedoniji uskrati početak pregovora.

 

Navodeći da je spisak očekivanja EU bio dugačak i da su mnogi verovali da Severna Makedonija neće uspeti da ih ispuni u tako kratkom vremenu, Šekerinska je rekla da je Skoplje ipak bilo uspešno, ali da je sada EU ta koja kasni sa ispunjavanjem svoje obaveze.

 

"Ne verujem da tri meseca mogu nešto da promene. Ali odlaganje odluka kada je situacija relativno jasna nije najbolja politika. Mi ćemo nastaviti da ispunjavamo, ali verujemo da su u pitanje dovedeni i kredibilitet ponude, procesa, i kredibilitet EU kao regionalnog i globalnog aktera", rekla je makedonska ministarka.

 

Na konstataciju da se nekada stiče utisak da bi Srbija volela da Severna Makedonija ne bude uspešna kada je reč o ulasku u NATO, Šekerinska je rekla da je članstvo u NATO bilo strateška odluka Skoplja još od 1993. godine i da "nema nikakve veze sa postojećim geostrateškim rascepom i geostrateškim razlikama".

 

"To je bila jedna od malobrojnih konstanti tokom cele naše nezavisnosti. Vlade su se menjale, parlamenti su se menjali, ali nije bilo nijedne vlade, ili iole značajne parlamentarne grupe koja je ikada bila protiv članstva u NATO. Dakle, ako želimo to pravo za sebe, moramo da prihvatimo da takvo pravo imaju i naši susedi. Naravno, imaćemo uvek tešnju vojnu saradnju sa nekim našim saveznikom iz NATO. Izbor koji je napravila Srbija je izbor za njene građane i njenih izabranih zvaničnika", rekla je Šekerinska.

 

Ona je rekla da je politika koja uvek funkcioniše, kada se sa neki saglasite da se o nekim pitanjima ne slažete, dodajući da je Severna Makedonija uložila velike napore da svima objasni da želi da ima dobre odnose sa svima.

 

Na primedbu da je Severna Makedonija održala zajedničke sednice vlada sa govoto svim zemljama regiona, ali da i tu upada u oči odsustvo Srbije, Šekerinska je rekla da je Skoplje obnovilo odnose sa svim susedima.

 

"Kada ste tek izabrani, imate hrabrosti, energije i političkog kapitala da prekinete status kvo. Bez obzira na pitanja, bez obzira na otvorene probleme, pokušali smo da stvorimo drugačiju dinamiku od one koja je postojala i mislim da smo uspeli. Sve su naše granice potvrđene bilateralnim sporazumima", rekla je Šekerinska.

 

Makedonska ministarka je podsetila da je inicijativa za održavanje zajedničke sednice vlada upućena i Srbiji, ali da je problem uvek bilo vreme održavanja te sednice.

 

Ona je, međutim, navela da je nedavno prisustvo premijera Zorana Zaeva otvaranju radova na deonici koridora 10 u Srbiji, primer političke volje i signal da Severna Makedonija "želi dobre odnose sa svim susedima" i da "ne pravi razliku među njima".

 

"Bio je i pozitivan signal iz Beograda, pošto je predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) bio na inauguraciji našeg predsednika (Steve Pendarovskog)", rekla je Šekerinska.

 

Ministarka odbrane Severne Makedonije izrazila je uverenje da će i nova vlada Grčke, koju je sastavila konzervativna Nova demokratija, poštovati Prespanski sporazum  koji je potpisan sa prethodnom vladom Aleksisa Ciprasa.

 

"Bilo je nekoliko veoma jasnih saopštenja Nove demokratije da možda i ne vole taj sporazum, ali da će ga poštovati", rekla je Šekerinska.

 

"Nadam se da će buduće grčke vlade, kakav god bio njihov sastav, nastaviti da stvaraju uslove za jedan evropskiji Balkan, racionalniji Balkan, a samim tim i prosperitetniji Balkan. To nije samo u našem interesu, već bi trebalo da bude i u interesu Grčke da se snažnije pozicionira na Balkanu - ekonomski, politički i finansijski", rekla je Šekerinska.

 

Napominjući da u politici ništa nije garantovano, ona je ipak rekla da proces učlanjenja Severne Makedonije u NATO veoma dobro napreduje što dokazuje i činjenica da je za pet meseci već 17 članica alijanse ratifikovalo sporazum o članstvu.

 

"Verujemo,  to je ono što su rekli mnogi zvaničnici NATO, da su simboli lepa stvar i da su pozitivne priče dobra stvar. Dobiti 30. člana alijanse na 70. godišnjicu moglo bi da pokaže dinamičnost i ambicije koje alijansa poseduje", rekla je Šekerinska.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: NATO