Građani i preduzetnici zemalja Zapadnog Balkana od 1. jula će u mobilnoj telefoniji plaćati manje za roming u regionu, saopštila je Evropska komisija.

 

Korisnici mobilne telefonije u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu osetiće značajno smanjenje toškova rominga, pošto će pozivi biti i do osam puta jeftiniji, a troškovi prenosa podataka pašće u proseku sa 3 evra po megabajtu na 0,20 evra po megabajtu, navodi se u saopštenju.

 

Novi sporazum o romingu u regionu je prvi korak ka uvođenju "rominga kao kod kuće", pri čemu se dalje smanjenje cene rominga očekuje od 1. januara 2020. godine.

 

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel izjavila je da je "sporazum o regionalnom romingu važan signal opipljive regionalne saradnje i integracije" i da je "veoma zadovoljna što je Evropska komisija bila u mogućnosti da podrži taj proces svojim iskustvom sa uvođenjem pravila rominga u EU".

 

"Pozdravljam političku posvećenost koja je širom regiona pokazana u pregovorima i blagovremenoj primeni tog sporazuma. Važan cilj tog sporazum je najbolji interes građana i preduzetništva na Zapadom Balkanu," rekla je Gabrijel.

 

Sporazum su 4. aprila u Beogradu potpisali ministri država Zapadnog Balkana. On je važan rezultat Digitalne agende za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija pokrenula u junu 2018.godine, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Shutterstock.com