Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će za usporavanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU direktno biti odgovorni oni politički lideri koji nepoštovanjem zakona i odluka institucija BiH blokiraju formiranje vlasti na državnom nivou.

 

Komšić je rekao da se nada da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neće i dalje žrtvovati Zorana Tegeltiju, svog kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, samo da bi i dalje bio u prilici da blokira formiranje vlasti  "nepoštovanjem zakona i odluka institucija BiH, kao i međunarodno preuzetih obaveza".

 

"Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi, to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga, posebno u Evropskoj uniji, shvate kao glavnog kočničara", rekao je Komšić u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

 

On je ocenio da je BiH posle Dejtona prevazišla mnoge krize, te da trenutna kriza nije ni prva ni poslednja.

 

"Pravo je pitanje ko proizvodi tu krizu? Oni koji nepoštovanjem zakona i odluka institucija BiH žele da vode političke procese u državi. To nije moguće nigde, pa ni u BiH", ocenio je Komšić.

 

Prema njegovim rečima, ako bi se sadašnja situacija u BiH mogla nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bi se moglo nazvati stanje u kome se politički procesi vode van poštovanja zakona i odluka institucija.

 

"To je gore od tzv. najveće krize… Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vreme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države", istakao je Komšić.

 

Govoreći o usvajanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktivaciju MAP-a (Akcionog plana za ulazak u NATO), on je kazao da je to pitanje u domenu spoljnih poslova za koje je zaduženo Predsedništvo BiH, zbog čega je i predložio da se razmatra na poslednjoj sednici te institucije.

 

"Ne treba ANP nama niko slati na rešavanje. Pozvani smo da se time bavimo", istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

 

Upitan kako je moguće prevazići postojeću krizu u BiH, Komšić je kazao da je to vrlo jednostvano - poštovanjem zakona.

 

Na novinarsko pitanje da li je njegovo zalaganje za građansku BiH i princip "jedan čovek jedan glas" udar na ustavnu strukturu BiH, za šta ga optužuju predstavnici hrvatskog i srpskog naroda, Komšić je odgovorio da se za to zalaže i da će se uvek zalagati za tu ideju.

 

"To je politička ideja za koju živim i od nje nikada neću odustati. Osim što je u skladu sa zapadnoevropskim uređenjem, što to izričito nalaže mišljenje Evropske komisije, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava, to je i civilizacijska vrednost", kazao je on.

 

Navodeći da je demokratija vladavina većine, Komšić je ocenio da je "dosta više tih izlizanih fraza o preglasavanju".

 

"Da bi nešto bilo izglasano, nešto mora biti i preglasano. A što se tiče tih optužbi, milo mi je bilo gledati da mene za udar na ustavnu strukturu optužuju oni koji se dvadeset godina u politici ne bave ničim drugim nego time", naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH.

 

On je dodao da se pozvao na presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima jasno stoji u kom pravcu treba da idu izmene Ustava (od etničkog ka građanskom), ističući da se posle toga na njega "digla kuka i motika".

 

"Čuo sam i to da traže i pomoć OHR-a da ih brani od mene. Pa zamislite tog apsurda", kazao je Komšić.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Fena