Na neformalnom sastanku (Gimnih) ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju 29-30. avgusta razmatraće se pitanja vezana za Bliski istok, Arktik, hibridne pretnje, dok će se sa ministrima partnera sa Zapadnog Balkana razgovarati o regionalnoj saradnji, najavilo je 23. avgusta finsko predsedavanje EU.

 

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini a počeće diskusijom sa ministrima odbrane EU o hibridnim pretnjama.

 

Borba protiv hibridnih i sajber pretnji je jedan od prioriteta predsedavanja EU Finske.

 

Helsinki namerava da šest meseci predsedavanja iskoristi da poboljša otpornost bloka na krize i pojača svest o hibridnim pretnjama.

 

Prvog dana rada ministri će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku, navodi se na sajtu finskog predsedavanja.

 

U petak, 30. avgusta, ministri spoljnih poslova EU baviće se regionom Arktika koji će zbog globalnog zagrevanja biti od sve većeg strateškog značaja za Evropu i globalno u narednim godinama i decenijama.

 

Stav Helsinkija je da EU mora da posveti veću pažnju Arktiku i u spoljnim odnosima, i u svojim unutrašnjim politikama.

 

Posle sastanka u "Gimnih" formatu, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto organizuje radni ručak sa međunarodnim borcima za ljudska prava na temu podrške aktivistima u toj oblasti.

 

Inače, "Gimnih" je format koji šefovi diplomatija Unije koriste za neformalne sastanke na kojima se vode  diskusije o određenim pitanjima ali se ne donose formalni zaključci.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:Shutterstock.com