Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je na zasedanju ministara EU u Helsinkiju 30. avgusta izjavio da se Budimpešta zalaže za "brzo proširivanje EU" i početak pregovora sa Skopljem i Tiranom. Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova članica EU i partnera sa Zapadnog Balkana i Turske, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Federike Mogerini, učestvovao je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić. Mogerini je istakla da su šefovi diplomatija EU "iskazali još snažniju podršku i svest o strateškom značaju doslednosti EU u procesu proširivanja".

 

"Ali iskreno, vrlo iskreno", predočio je mađarski ministar Sijarto, "moje iskustvo govori da neki od mojih kolega na zapadu EU samo govore o proširenju, ali kad se dođe do odlučivanja oni su obično protiv".

 

Sijarto je naglasio da je to "pošteno govoreći dvoličnost" i rekao da to Mađarsku veoma brine, jer je ona u susedstvu sa Zapadnim Balkanom i znatno više je svesna "važnosti uključivanja zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU".

 

"Mi veoma žalimo zbog toga što su naši zapadni partneri dvolični prema proširivanju", zaključio je šef mađarske diplomatije.

 

Evropski komesar Johanes Han je uoči razgovora ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana podvukao da je "rešenje, odnosno povoljan ishod dijaloga Srbije i Kosova, skoro presudan za evropsku perspektivu celog regiona".

 

Han je ponovo istakao stav EU da je zato "bitno da se povuku carine (Prištine na robu iz Srbije), jer je to protivno duhu Unije… jer je u pitanju jedinstveno tržište".

 

Evropski komesar je primetio i da Srbija mora da obustavi napore za povlačenje priznanja Kosova, uz ocenu da "obe strane treba da učine korake jedni ka drugima i može se naći rešenje koje nije nemoguće".

 

On je ocenio da će posle izbora na Kosovu "situacija biti jasnija" i dodao da se nada da će s novim osobljem u EU moći da se krene u završnu fazu pregovora.

 

Na pitanje novinara kako gleda na nameru Srbije da "potpiše trgovinski sporazum sa proruskim blokom", Peka Haavisto, šef diplomatije Finske, predsedavajuće EU, uzvratio je da "svaka zemlja na Zapadnom Balkanu ima svoju specifičnu situaciju" i rekao da Finska smatra da je "najvažnije da se proces proširivanja nastavi".

 

Finski ministar je istakao da bi zato bilo dobro da se sagleda i pitanje davanja datuma početka pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, napomenuvši da je "Severna Makedonija učinila mnogo napora da izdejstvuje početak pregovora".

 

"Mada mi danas svi govorimo o Bregzitu i", primetio je Haavisto, "vrlo je lako zaboraviti zapadnobalkanske zemlje koje žele da postanu članice EU".

 

Slovački ministar Miroslav Lajčak je bio mišljenja da, kada je reč o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, Srbija mora da se opredeli.

 

"Ako ste ozbiljno opredeljeni za Evropu, onda treba da sledite politička opredeljenja koja vas tome i vode, a ovaj potez nije jedan od tih", smatra Lajčak.

 

Mogerini: Ministri EU podržali proširivanje EU na Zapadni Balkan

 

Šefovi diplomatija zemalja EU su na sastanku "iskazali još snažniju podršku i svest o strateškom značaju doslednosti EU u procesu proširivanja", oceniila je Mogerini.

 

Odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku odbrane je na završnoj konferenciji za štampu rekla da nije na njoj da kaže da li je o tome bilo jednoglasnosti, pošto je sastanak bio neformalan i iza zatvorenih vrata.

 

Podvukla je da je za zemlje regiona prijem u EU važan, "ali se zaboravlja koliko je to značajno i za samu EU, za ujedinjenje kontinenta".

 

Visoka predstavnica EU je ukazala da "bilo koji igrač" izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije EU na Balkanu daleko veći nego bilo koga drugog iz sveta.

 

Ministar spoljnih poslova Finske rekao je novinarima da ako Unije ne bude na Zapadnom Balkanu, biće neke druge svetske sile.

 

Finski ministar je rekao da je za proces proširivanja presudno da zemlje regiona pre prijema u članstvo ojačaju pravnu državu i slobodu izražavanja, a od bitne važnosti je i dobra regionalna saradnja.

 

Mogerini je predočila da proširenje "nije samo geografsko pitanje, već je činjenica da su zapadnobalkanske zemlje susedi članica EU, ali su i 'ostrvo' unutar Unije".

 

Za EU je, dodala je ona, proširivanje bitno ekonomski, bezbednosno, za uređivanje priliva izbeglica, izgradnje ključne infrastrukture, a za Zapadni Balkan proširivanje je "od bitne važnosti za izgradnju mira i pomirenja".

 

"Ne smemo zaboraviti da su neke od tih zemalja bile u ratu pre samo dvadesetak godina, a to je veoma kratko razdoblje", primetila je visoka predstavnica EU.

 

Sve je to bitno za preuređenje institucija i pravne države u zemljama Balkana, gde i po 70% građana i više od toga podržava ulazak u EU, "a nešto takvo je potrebno i nama" - EU, rekla je Mogerini.

 

EU poziva Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu

 

Agencija AP piše da su ministri spoljnih poslova EU "pozvali Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu u EU dok se ta balkanska zemlja sprema da potpiše trgovinski sporazum sa ekonomskim blokom koji predvodi Rusija".

 

Očekuje se da će Srbija 25. oktobra potpisati sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom koju čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, ali - ukazuje AP -  da bi se pridružile EU, zemlje kandidati poput Srbije moraju uskladiti svoju politiku sa svojim evropskim partnerima, posebno o trgovini.

 

U razgovoru sa kolegama iz EU, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak opisao je postupke Srbije kao "zbunjujuć".

 

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus rekao je da "ako se zemlje žele pridružiti ovom klubu, moraju se pridržavati pravila, vrednosti, principa".

 

Rekao je da svaka zemlja ima pravo da donosi svoje trgovinske i ekonomske odluke, ali "poželjno bi bilo i dobro sa su u skladu s politikom Unije kojoj će se pridružiti".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP