Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD Majka Pompea za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da planira intenzivne razgovore sa liderima u regionu, ali i širom Evrope, na temu Zapadnog Balkana i da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Palmer je to izjavio za ljubljansko Delo povodom održavanja Strateškog foruma na Bledu, gde će 3. septembra učestvovati na panelu sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

 

Naziv ovogodišnjeg Bledskog foruma je "Izvori stabilnosti i nestabilnosti", a teme - održivi razvoj, efikasno upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO, protekcionizam kao izvor globalne nestabilnosti, ljudska prava i izazovi EU.

 

Palmer je rekao da bi voleo da vidi nastavak dijaloga Srbije i Kosova, prenosi N1.

 

"Kosovo 6. oktobra ima izbore, nadam se da će nova Vlada Kosova suspendovati tarife. Nadam se da će Srbija smanjiti napore da međunarodno delegitimizuje Kosovo, da bi se strane vratile za pregovarački sto i postigle dogovor o punoj normalizaciji svojih odnosa, u čijem središtu bi idealno bilo da bude međusobno priznavanje", kazao je Palmer.

 

Na panelu o Zapadnom Balkanu trebalo bi da učestvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

Izazovi nove EK

 

Brzo rešavanje pitanja migracija, Bregzit i proširenje EU na zapadni Balkan treba da budu među prioritetima EU, ocenili su prvog dana rada Foruma slovenački zvaničnici.

 

Forum su zvanično otvorili slovenački premijer Marjan Šarec i ministar inostranih poslova Miro Cerar, javila je 2. septembra agencija Hina.

 

Slovenački predsednik Borut Pahor i predsednica Estonije Kersti Kaljulaid govorili su tokom uvodnog panela o prioritetima pred kojima će se naći nova Evropska komisija, pri čemu je Pahor izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u "obnovi" same ideje EU.

 

"EU je na žalost u zastoju koji je dublji i kompleksniji od dosadašnjih povremenih uspona i padova", rekao je Pahor i dodao da za sada nema znakova da će se to prevladati.

 

"U zastoju je i razvoj same evropske ideje, što povećava opasnost nastavka trenda vraćanja država članica ka nacionalnim politikama, što je suprotno evropskoj ideji", upozorio je Pahor.

 

Prema njegovim rečima, sadašnje stanje "statusa kvo" u EU ne može dugo trajati, a ono može rezultirati i samim "sutonom evropske ideje", zbog čega treba razmišljati o jednoj vrsti "sveopšte evropske rasprave o tome kako dalje", sličnoj diskusiji koja je vođena tokom konvencije o ustavu EU početkom 2000-ih.

 

Pahor je rekao da su pitanje migracija i Bregzit trenutno presudni za EU.

 

"Britanci imaju pravo na Bregzit, a EU ima dužnost da učini da šteta za nju bude što manja", rekao je Pahor i dodao da će glavni zadatak s kojom će se na početku mandata susresti nova EK biti suočavanje sa ilegalnom migracijom.

 

Kada je reč o slovenačkom kandidatu za evropskog komesara Janezu Lenarčiču, Šarec je rekao da za sada nema više informacija, osim da je već razgovarao sa novom predsednicom EK Ursulom fon der Lajen. "Znam da ona namerava da obavi drugu rundu razgovara ove nedelje i da će tada verovatno odlučiti", rekao je premijer na konferenciju za štampu, prenela je STA.

 

Na marginama

 

Na marginama Foruma, Cerar je održao više bilateralnih sastanaka. On je razgovarao sa predsednicom Generalne skupštine UN Marijom Fernandom Espinoza Garses i ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Turske.

 

Sa predsednicom Generalne skupštine UN Cerar je razgovarao o značaju multilateralizma i kako ga ojačati a sa kolegama Nikolom Dimitrovim i Mevlutom Čavušogluom glavna tema su bili napori tih zemalja da se priključe EU, prenela je slovenačka agencija STA.

 

Turski ministar spoljnih poslova je na panelu o multikulturalizmu na 14. Strateškom forumu na Bledu rekao da, kako bi se iskorenili uzroci neregularne migracije, zemljama iz kojih dolaze migranti treba pomoći, preneo je turski portal Jenišafak.

 

Čavušoglu je istakao da zemlje porekla migranata nisu dobile neophodnu podršku od drugih zemalja.

 

"U svetu je oko 70 miliona raseljenih lica. To je više nego što je bilo za vreme Drugog svetskog rata", rekao je Čavušoglu dodajući da je Turska tranzitna zemlja za neregularne migracije.

 

U Turskoj je oko 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

 

Izvor: Bea/EURACTIV.rs

Foto: Beta