Oko 17% učenika srednjih škola u Crnoj Gori izjasnilo se da koristi lekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, smanjenje napetosti ili za lečenje nesanice iz kućne apoteke a svaki deseti aktivno konzumira alkohol, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Juventas.

 

Istraživanje je pokazalo da svaki šesti srednjoškolac konzumira lekove za smirenje ksalol, dijazepam i bensedin kako bi prevazišao probleme u školi, stresove i nasilje.

 

Takođe je istraživanje pokazalo da je 38% učenika izloženo stresu svakodnevno ili nekoliko puta tokom sedmice.

 

"Najčešći uzroci stresa su obaveze u školi, emotivni problemi i porodični odnosi. Više od polovine nastavnika osnovnih i srednjih škola ne zna da postoji jasna odredba koja definiše odgovornost zaposlenih u školi, kada je reč o rešavanju problema vršnjačkog nasilja", navode iz Juventasa za podgorički Dan.

 

Istraživanje je pokazalo da je 75,5% mladih probalo nekada u životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

 

"Tako da možemo videti da je kompletni obrazovni i zdravstveni sistem omanuo u domenu prevencije alkohola. Deca koja piju alkohol fizički odrastaju, ali intelektualno znatno zaostaju. Kod nas postoji zakon o zabrani kupovine i konzumiranja alkohola na javnim mestima, ali se ne primenjuje", kazao je Jovan Dašić iz Juventasa.

 

Psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović ističe za Dan da deca sve češće eksperimentišu s raznim opijatima i tabletama kada dođu u situaciju da zbog stresa ili psihičkih problema ne mogu da nađu rešenje.

 

"Neverovatno je da toliko dece kaže da koristi lekove za smirenje. Kao lekar imam obavezu da naglasim da deca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usled konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga", navodi Roganovićeva.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com