Sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čiji je cilj razvoj saobraćajne mreže između EU i zemalja Jugoistočne Evrope, otvoreno je 13. septembra u Beogradu. Evropska komesarka za transport rekla je na otvaranju da će Sekretarijat doprineti smanjenju troškova projekata u oblasti transporta do 30%, kao i privlačenju novih investicija, dok je premijerka Srbije istakla da bez stabilnog, bezbednog, dobro povezanog i integrisanog regiona nema jake i stabilne Srbije.

 

"Otvaranje prvog sedišta jedne međunarodne organizacije u našoj prestonici je velika čast za Beograd, ali i za celu zemlju", rekla je na otvaranju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ocenila da je izborom za domaćina Transportne zajednice Srbiji ukazana velika čast i ogromno poverenje.

 

Ona je zahvalila svim partnerima u regionu i predstavnicima Evropske komisije sa kojima je Srbija proteklih nekoliko godina radila na tom projektu pokrenutom u okviru Berlinskog procesa.

 

"Srbija se menja i ovaj Stalni sekretarijat Transportne zajednice je još jedan simbol napretka koji je Srbija zajedno sa čitavim regionom postigla i istovremeno potvrđuje mesto našeg regiona u srcu Evrope", rekla je ona i ponovila da je strateški cilj Srbije članstvo u evropskoj porodici, kao i jačanje regionalne saradnje.

 

Brnabić je istakla da bez stabilnog, bezbednog, dobro povezanog i integrisanog regiona, nema jake i stabilne Srbije.

 

"Zapadni Balkan je region koji povezuje zajednička istorija, ali ono što je mnogo važnije, to je zajednička budućnost. Upravo su autoputevi i železničke pruge ti koje povezuju region i čine nas bližim jedni drugima", kazala je ona navodeći da takvo povezivanje proširuje vidike, otvara nove trgovinske i poslovne prilike.

 

Ona je ukazala da Transportna zajednica pokriva sve vidove transporta i da zajedničko učešće EU i Zapadnog Balkana u toj inicijativi svedoči o vrednostima partnerstva i saradnje koju dele.

 

"Ali pored samog transporta, šaljemo još jednu veoma važnu poruku - da možemo uspešno da sarađujemo sa svim našim partnerima iz regiona, da možemo da nalazimo načine da prevaziđemo probleme i prepreke i da možemo da imamo drugačiju budućnost na Balkanu", kazala je ona.

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoarana Mihajlović kazala je da je danas važan dan ne samo za Srbiju, gde se nalazi sedište Transportne zajednice, već za ceo region.

 

"Transport je najmoćnije oružje za sve naše građane, da se razvijamo i živimo bolje, za nove investicije i bolji standard", izjavila je Mihajlović.

 

Ona je istakla da transport nisu samo putevi, pruge, asfalt i kamen, već da on pre svega znači mir, stabilnost i prosperitet.

 

"Ovo je veliki korak na putu ka EU i Srbija je od danas jednom nogom u Transportnoj uniji. Kroz Transportnu zajednicu, kao prvu evropsku instituciju u našoj zemlji, doprinećemo povezivanju regiona, ali i uklanjanju nefizičkih barijera na našim granicama", rekla je Mihajlović.

 

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc istakla je da je današnji događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.

 

"Transportno povezivanje znači saradnju, mir i nadu. Ovo je prvi put da zemlje Zapadnog Balkana imaju direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu", kazala je ona.

 

Naglasila je da će Sekretarijat doprineti smanjenju troškova projekata u oblasti transporta do 30%, kao i privlačenju novih investicija.

 

"Ovo je čvorište koje će omogućiti povezivanje zemalja EU sa regionom Zapadnog Balkana", rekla je Bulc.

 

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Alen Baron dodao da se dugo radilo na uspostavljanju Sekretarijata Transportne zajednice i da je u pitanju zajednica ideja i ciljeva u kojoj učestvuju sve zemlje regiona.

 

On je istakao da će Sekretarijat pružati podršku zemljama regiona u pripremi i realizaciji projekata u oblasti transporta, jačanju njihove međusobne povezanosti, kao i povezanosti sa EU, ali i usklađivanju zakonodavstva i standarda sa onim u EU.

 

Precizirao je da će Sekratarijat pomoći da se zemlje, odnosno kompanije u potpunosti usklade sa transportnim sektorom EU, a to će omogućiti da partneri iz regiona imaju pristup samom tržištu Unije i pre pristupa toj zajednici.

 

"Naš cilj je jačanje povezanosti regiona, ali i jači transportni sistem koji je u skladu sa standardima EU", rekao je Baron.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje zapadnog Balkana, gde je uloženo 15 milijardi evra.

 

"Čestitke Srbiji jer je domaćin prve međunarodne institucije u zemlji. Ovo je velika odgovornost, ali i prilika kako za Srbiju, tako i ceo region", rekao je Fabrici.

 

Transportna zajednica Jugoistočne Evrope uspostavljena je 2017. godine, a čine je Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/MSGI SRBIJE/MILETA MIRCETIC