Predsednici država Višegradske grupe žele 3. oktobra, drugog dana samita u zamku Lani kraj Praga kada im se pridružuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Slovenije Borut Pahor, da podstaknu zemlje Zapadnog Balkana na napredak u rešavanju bilateralnih sporova.

 

Razgovori imaju za cilj i jasnu podršku politici otvorenih vrata EU koja je u poslednjem periodu oslabila.

 

"Zemlje Srednje Evrope su bile u stanju da prevaziđu svoja uzajamna istorijska opterećenja, Češka i Poljska, Slovačka i Mađarska, Češka i Slovačka, i njihov pristup može da posluži kao inspiracija za otvorene sporne teme za partnere", saopštila je kancelarija domaćina samita, češkog predsednika Miloša Zemana.

 

Uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Prag, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka nema nameru da išta menja na priznanju Kosova i da ga neće povući a da je sa predsednikom Milošem Zemanom samo na sastanku razmenio mišljenja o inicijativi šefa češke države da će proveriti da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova iz 2008. godine.

 

U Višegradskoj grupi nezavisnost Kosova nije priznala samo Slovačka i svoj stav ne menja, dok preostale tri zemlje takođe ne menjaju stav da Kosovo priznaju. I predsednik Zeman istakao je pred dolazak u Beograd da bi povlačenje priznanje možda bilo moguće ali tek u nekoj većoj grupi zemalja.

 

U debati predsednice Slovačke Zuzane Čaputove, predsednika Poljske Andžeja Dude, Mađarske Janoša Adera, Češke Miloša Zemana, Slovenije Boruta Pahora i Srbije Aleksandra Vučića na temu "EU i Zapadni Balkan" predsednici će pored podrške evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i otvaranju daljih poglavlja u pristupnim pregovorima EU i Srbije, ponuditi i iskustava Srednje Evrope u prevazilaženju bilateralnih problema i normalizaciji odnosa između suseda u regionu.

 

Predsednik Srbije pozvan je kao prvi sa Zapadnog Balkana na samit predsednika V4 ali taj pojedinačni poziv nije presedan, jer Višegradska grupa, iako uglavnom na samite poziva kao goste predstavnike celih regiona, ima u prošlosti i samite na kojima su gosti bili zvaničnici pojedinačnih država.

 

"Slovenija i Srbija su prirodni partneri zemalja V4 u nizu strateških oblasti budućnosti EU", naglašeno je u najavi samita.

 

Šef kancelarije poljskog predsednika Andžeja Dude, Kšištof Ščerski saopštio je da predsednici žele da upozore EU da kada je jedna zemlja, Velika Britanija, napušta da je, da se povrati vitalnost zajedničkog evropskog projekta, nužno da se otvore vrata za prijem drugih zemalja.

 

"Radi se o tome da perspektiva članstva u Uniji za Zapadni Balkan bude konkretna a ne obećanje. Ne može se nuditi trka u kojoj nema mete", kazao je Ščerski, javlja poljska džavna televizija TVP.info.

 

Vučić pozvao V4 i Sloveniju da podrže Srbiju na putu ka EU


Predsednik Srbije pozvao je predsednike Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Slovenije da Srbiji pruže podršku na putu ka Evropskoj uniji i da budu njeni zastupnici u EU.

 

"Onako kako ste vi nekad gledali na zapadne zemlje, tako mi danas gledamo na Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli i nadamo se da jednog dana možemo da pripadamo tom klubu. Uz naš naporan rad potrebna nam je i vaša podrška i razumevanje", rekao je Vučić na zajedničkopj konferenciji za novinare posle sastanka sa liderima V4 i slovenačkim predsednikom.

 

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija "kao lojalni i odani prijatelj" moći da doprinese i napretku EU i ubrzanom razvoju bilateralnih odnosa.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP