Francuska podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u redove Evropske unije, ali traži da se predug i nedelotvoran proces pregovora o tome potpuno preispita unutar Unije, izjavila je francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen uoči ministarskog zasedanja EU u Luksemburgu.

 

Šefovi diplomatija EU treba da se dogovore da li Severnoj Makedoniji i Albaniji odobriti datum početka pregovora o članstvu, što su dolazeći na zasedanje 15. oktobra podržali mnogi ministri, kao i nemački državni sekretar Mihael Rot "saglasno odluci Bundestaga".

 

Stef Blok, šef diplomatije Holandije koja je uz Francusku najviše uzdržana prema otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, rekao je da svi preduslovi moraju biti ispunjeni i da vlasti u Skoplju moraju posebno da reše problem specijalnog tužioca za korupciju, dok je za Albaniju ocenio da još nije sprovela na delu uslove vezane za vladavinu prava.

 

Francuska ministarka za evropske poslove Ameli de Monšalen je izjavila da "nije u pitanju veto" Francuske oko početka pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

 

"Proširivanje se priprema u EU i Francuska je za temeljito preustrojstvo tog procesa, a vidimo da je to proces koji je razočaravajući, dug, dug za te zemlje i uopšte ne stvara obavezno poverenje članica EU jer vidimo da je vremenski razvučen", naglasila je francuska ministarka.

 

"I zato najpre moramo razmotriti šta EU mora da učini u pristupu proširivanju, pregovorima, tim poglavljima koja se razvlače bez kraja i što nema odgovora na očekivanja građana", predočila je Ameli de Monšalen.

 

Ona je primetila "i da se zemlje koje su okončale pregovore (postale članice) suočavaju sa stalnim odlivom stanovništva, kao što vidimo u slučajevima Bugarske, Rumunije, Hrvatske".

 

"Najpre moramo da postavimo pitanje samog procesa proširivanja i da li je on delotvoran, a naš je zaključak da nije", stavila je do znanja francuska ministarka i podvukla da Francuska traži da se "organizacija pregovora o članstvu preispita u celini".

 

"I, takođe, Francuska već mesecima ima stav da reforme koje su postavljene kao preduslov za pregovore, budu istinski sprovedene, opipljive", predočila je Ameli de Monšalen.

 

Ona je podvukla da "Francuska i dalje smatra da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana potpuna", da "nema načelnog protivljenja", ali da se mora "učiniti da ta perspektiva bude uverljiva da bi se poverenje uspostavilo i u EU i u regionu".

 

Blok je ponovio stav Haga da se o početku pregovora o članstvu s nekom zemljom mora odlučivati "na osnovu pojedinačnih zasluga " i posebno naglasio da uslovi vladavine zakona moraju prethodno biti ispunjeni.

 

Rot je izjavio da Nemačka podržava početak pregovora sa Skopljem i Tiranom na temelju stava koji je o tome usvojio nemački parlament.

 

"Evropska unija ima odgovornost za mir, stabilnost, demokratiju i pomirenje na Zapadnom Balkanu i mi smatramo da EU treba da ispuni svoja obećanja", istakao je Rot.

 

On je napomenuo da ministri EU treba da "razmotre jednu veoma složenu situaciju koja je bitna za slobodu, demokratiju i stabilnost cele Evrope i posebno Zapadnog Balkana".

 

Nemački Bundsetag je u rezoluciji kojom podržava početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom naglasio da "za to moraju biti ispunjeni svi uslovi".

 

Izvor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Foto: Beta/AP