Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je 18. oktobra "izrazito razočarenje" što lideri EU nisu ispunili obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 

Evropski savet će se vratiti na pitanje proširenja EU pre samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, navodi se u kratkim zaključcima dvodnevnog samita lidera EU u kojima u poglavlju naslovljenom "proširenje" stoji samo ta jedna rečenica.

 

"EU i članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana", naveo je Han u nizu Tviter poruka objavljenih 18. oktobra, posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu na kojoj nije postignuta saglasnost o otpočinjanju pregovora o članstvu u EU sa te dve zemlje.

 

On se zahvalio svima koji su se na sastanku na kome se raspravljala ta tema založili za to da se donese odluka od, kako je rekao, "velike strateške važnosti za EU" i koji su se borili za to da se pošalje "signal nade građanima Zapadnog Balkana".

 

Han je ponovio da ovo nije slavan trenutak za EU.

 

"Odbiti da se prizna dokazan napredak imaće negativne posledice, uključujući rizik destabilizacije Zapadnog Balkana sa punim uticajem na EU", napisao je on.

 

Han, koji u novoj Evropskoj komisiji više neće biti zadužen za proširenje već će držati resor budžeta, rekao je da je sada odgovornost EU da stane uz zemlje čiji građani su s pravom "do srži razočarani" i da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ih podrži.

 

"EU integracija Zapadnog Balkana jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu", napisao je evropski komesar.

 

Han je dodao da želi da "bude jasan" da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se sa pravom nadale u pozitivan ishod.

 

"One su ispunile šta su obećale. EU je ta koja nije ostvarila obećano zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i šire", napisao je Han.

 

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju je u Tviter poruci na svom nalogu takođe izrazila razočaranje što je Savet EU propustio još jednu šansu da pokaže da je proširenje važno i da Unija održava obećanja. Ona je rekla da je "kredibilitet EU uništen". Fajon je napisala i da je još jednom Francuska uzela EU kao taoca i da ne razume i nastavlja da podriva interese Unije na Balkanu.

 

"Francuska igra prljavu političku igru i plašim se da ćemo svi platiti cenu. To je nedopustivo", napisala je Fajon.

 

Francuska je najsnažniji protivnik otvaranja pregovora u ovom trenutku i traži reformu procesa proširenja.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP