Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su EU da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka trodnevnog skupa završenog 18. oktobra.

 

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Vladimir Međak rekao je na zatvaranju BSF da su učesnici skupa ocenili da EU neće biti kompletna bez svih zemalja Zapadnog Balkana i da je budućnost tog regiona u EU.

 

Jedan od zaključaka je i da je integracija Zapadnog Balkana u bezbednosnom, političkom i ekonomskom interesu Unije, kazao je Međak.

 

Upravo je politika proširenja tačka u kojoj globalni kredibilitet Unije može biti doveden u pitanje, navodi se u zaključcima devetog BSF koje je u završnom obraćanju preneo Međak.

 

"Ukoliko EU ne ispuni obećanja nakon što su neke od zemalja Zapadnog Balkana napravile istorijske kompromise i sprovele neophodne reforme, ojačaće antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita. Ako EU namerava da krene putem geopolitičkog delovanja, integracija Zapadnog Balkana bi trebalo da bude prvi korak u tom smeru", stoji u zaključcima skupa.

 

Učesnici su takođe zaključili da je "zamrzavanje pocesa proširenja EU neodgovorno i kontraprodukitvno prema krhkom miru na Zapadnom Balkanu".

 

"Beogradski bezbednosni forum poziva EU da ne odlaže otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odobravanje vizne liberalizacije za građane Kosova", navodi se u zaključcima skupa.

 

Zaključci su i da proces pristupanja EU kakav je bio do sada ne funkcioniše i ima neželjene posledice u razvoju nedemokratskih tendencija i zarobljavanju države, i da je, da bi proširenje uspelo, potrebno odlučnije političko vođstvo i vizija, kako u EU, tako i u zemljama koje teže članstvu.

 

"Umesto pukog ispunjavanja formalnih uslova za članstvo, proces proširenja mora dovesti do suštinskih i doslednih promena u zemljama koje teže EU. Pored strogog ocenjivanja napretka u oblastima ključnim za vladavinu prava, potrebno je pratiti i da li jača ili se urušava funkcionalnost demokratskih institucija i postoji li uvezanost reformi u svim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost pravosuđa i policije", takođe su zaključci BSF.

 

Međak je preneo i stav BSF da se u vreme brojnih izazova za demokratiju širom sveta, EU i dalje najviše trudi da očuva demokratske vrednosti i standarde i da bi sprovođenje novog plana za oučuvanje vladavine prava unutar EU povećalo kredibilitet Unije kao promotera demokratije i vladavine prava na globalnom nivou, a posebno na Zapadnom Balkanu.

 

Zatvarajući skup, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je deveti Beogradski bezbednosni forum okupio 350 učesnika i učesnica i oko 100 govornika iz 30 zemalja koji su diskutovali o pravdi, evropskim integracijama, regionalnim odnosima, klimatskim promenama i učešću žena u vojsci i politici.

 

Deseti BSF biti održan od 21. do 23. oktobra 2020. godine.

 

Izvor: Beta

Foto: BSF