Ministar za privredu i energetiku Nemačke Peter Altmajer vidi Jugoistočnu Evropu kao region prilika i mogućnosti i kaže da su nemačka mala i srednja preduzeća posvećena regionu i da regionala saradnja konstantno raste.

 

"To nam pruža izvrsnu priliku da još više približimo region EU i intenziviramo ekonomsku saradnju", istakao je Altmajer u intervjuu za Euraktiv Hrvatska pred njegovu posetu Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori (20-22. oktobra).

 

On je rekao i da Nemačka u sklopu Berlinskog procesa radi sa nemačkom poslovnom zajednicom na uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja u regionu.

 

Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana takođe je zasnovan na inicijativi nemačke vlade.

 

"Ovogodišnji Digitalni samit u Beogradu impresivno je pokazao neposredne pozitivne rezultate takve regionalne saradnje", rekao je Altmajer.

 

Kada je reč o predstojećem predsedavanju EU Hrvatske, u prvoj polovini 2020, i zatim Nemačke, u drugoj polovini sledeće godine, Altmajer je rekao da će univerzalne teme oba predsedavanja biti konkurentnost, prosperitet i ekonomski rast.

 

"Istovremeno želimo da ojačamo solidarnost među članicama EU i pojačamo ulogu EU kao međunarodno efikasnog aktera u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima", rekao je nemački ministar.

 

"Značajnu ulogu imaće i prilike koje nude digitalizacija i inovacije", dodao je Altmajer.

 

Kako je rekao, Nemačka želi "blisku razmenu" sa evropskim partnerima. "To je posebno važno za Hrvatsku koja će predsedavati EU pre Nemačke", dodao je nemački ministar.

 

Istovremeno hrvatski Jutarnji list, partner Euraktiva, saznaje da je i Hrvatska ušla u trku za novu Folksvagenovu fabriku čija je gradnja prvobito planirana u Turskoj.

 

Za Folksvagenovu investiciju i više nego zainteresovane su i Srbija i Bugarska.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 22. oktobra u razgovorima sa Altmajerom pokušati da dovede Folksvagen u Srbiju.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP