Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umesto članstva u EU bude ponuđeno strateško partnerstvo. Zaev je najavio i sastanak sa italijanskim premijerom krajem meseca a u vezi informacije o inicijativi Italije da se pitanje Severne Makedonije vrati na dnevni red EU već u novembru.

 

"Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU", rekao je Zaev 21. oktobra u intervjuu za TV Alsat M.

 

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako kometariše razmišljanja predsednika Francuske Emanuela Makrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo da se ponudi strateško partnerstvo.

 

"Zašto nije prihvatljiva ideja predsednika Makrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU nakon što se reformišemo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja", rekao je premijer Severne Makedonije.

 

Premijer Severne Makedonije je dodao da veruje da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija njegova zemlja treba da započne kako je dogovarano.

 

"Taj signal ne treba meni. To će biti signal za naš narod. Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja članica EU koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa", rekao je Zaev u emisiji "360 stepeni" TV Alsat M.

 

Povodom informacije da postoji inicijativa Italije da pitanje Severne Makedonije vrati na dnevni red EU već u novembru na Savetu za opšte poslove, Zaev je rekao da je dobio poziv italijanskog premijera Đuzepea Kontea da se sastanu 29. oktobra i razgovaraju o toj inicijativi koju su, kako je naveo, podržali i drugi premijeri.

 

Nakon što EU nije odobrila početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Zaev je zatražio prevremene izbore i politički lideri te zemlje dogovorili su se da prevremeni izbori budu 12. aprila 2020,
osam meseci pre isteka četvorogodišnjeg mandata parlamenta.

 

Prema dogovoru iz Pržina, tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara 2020. i Zaev treba tada da podnese ostavku.

 

Zaev je tada rekao da je SDSM predložio da se izbori održe 22. ili 29. decembra ali je opozicija naglasila da u takvim okolnostima nema 100 dana tehničke vlade, pa su se zajedno saglasili da izbori budu održani u aprilu.

 

"Jednoglasan stav je da su naš cilj evroatlantske integracije. Ne prihvatamo nikakvu zamenu i to ostaje kao naša aspiracija. Ostajemo na putu koji nosi demokratiju i vladavinu prava", rekao je 20. oktobra Zaev.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP