Prva zemlja van EU u koju će putovati predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli biće Severna Makedonija a cilj posete je da je, nakon što joj je, kao i Albaniji, odložen početak pregovora o članstvu u EU, ohrabri da ostane na evropskom putu.

 

Sledeće Sasolijevo odredište sa istim ciljem biće Albanija, objavio je 30. oktobra Evropski parlament.

 

Sasoli će posetiti Skoplje 4-5. novembra a u Tirani će biti 2-3. decembra.

 

Predsednik EP istakao je da je za njega lično poseta Severnoj Makedoniji a ubrzo zatim i Albaniji u ovom trenutku od najvećeg značaja.

 

Naveo je i da EP zna koliko su građani obe zemlje "duboko razočarani" što se Savet nije složio oko otvaranja pregovora zbog veta nekoliko članica dodajući da Parlament razume to razočarenje i da ga deli sa Skopljem i Tiranom.

 

"Albanija i Severna Makedonija su sprovele reforme koje smo od njih tražili i sada zaslužuju da budu nagrađene za izuzetne napore. Utoliko više želim da pozovem građane i posebno mladu generaciju: Ne gubite nadu, molim vas ostanite na evropskom putu. Evropski parlament je uz vas", istakao je Sasoli.

 

EP je "snažnom većinom" glasova potvrdio punu podršku otvaranju pregovora o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre nedelju dana.

 

"Nećemo ostati nemi već ćemo tražiti od članica EU da jednoglasno odluče u korist pregovora o proširenju na sledećem sastanku", naveo je predsednik EP.

 

On je rekao i da će EP u međuvremenu ohrabrivati obe zemlje da nastave reforme i da su evroparlamentarci uvereni da, uprkos odlaganju početka pregovora, to vreme neće biti protraćeno.

 

"Reforme na putu ka punom članstvu u EU u najboljem su interesu zemalja i njihovih građana a pre svega će koristiti mladoj generaciji koja zaslužuje bolju budućnost", naglasio je Sasoli.

 

Za vreme postete Skoplju Sasoli će se sresti sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom Stevom Pendarovskim.

 

Takođe će razgovarati sa liderima parlamentarnih političkih partija i predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i obratiće se parlamentu Severne Makedonije.

 

Na početku posete Skoplju Sasoli će otvoriti Evropsku kuću u Delegaciji EU u Severnoj Makedoniji i razgovarati sa studentima.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/EC-Audiovisual service