Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je 4. novembra da je jugoistok Evrope jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2020. On i premijer Andrej Plenković razgovarali su s ambasadorima o aktivnostima Hrvatske kao predsedavajuće EU."Sve te zemlje zaslužuju evropsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susedima, a podržavanje tog dela Evrope garantuje i našu sigurnost", rekao je Grlić Radman u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

 

On je tako odgovorio na pitanje novinara o izjavi potencijalnog kandidata za predsednika Hrvatske Miroslava Škore da nije dobro da Hrvatska tokom predsedavanja EU u fokus stavlja Zapadni Balkan, već da treba da iskoristi predsedavanje da izvuče korist za sebe.

 

Ministar je dodao da je Hrvatska od 1. januara "neutralna u smislu samog predsedavanja", jer je odgovorna za sve zemlje članice i mora da sluša šta one govore.

 

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković razgovarali su 4. novembra u Zagrebu s ambasadorima i stalnim predstavnicima Hrvatske o aktivnostima koje će ta zemlja kao predsedavajuća imati tokom prve polovine 2020.

 

Plenković se takođe osvrnuo na Škorinu izjavu i podsetio da je, na primer, sastanak na vrhu država članica EU i država jugoistoka Evrope, koji bi trebalo da bude održan u maju 2020. u Zagrebu, dugo planiran i smišljen.

 

"To ipak nije lako sve skupa prepoznati iz ugla nekoga ko je bio u diplomatskoj službi samo u Pečuju", dodao je premijer.

 

Plenković je rekao da na sve to gleda na primer "iz interesa šta Hrvatska može da učini za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, šta može da učini kroz takav samit za prava Hrvata u Srbiji". On je zaključio da "treba malo otvoriti horizonte, optike, pa onda davati komentare".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Admir Buljubasic