Predsednik Evropskog parlementa David Sasoli izjavio je u Skoplju da Severna Makedonija treba i mora da započne pregovore za članstvo u EU i da negativna odluka Evropskog saveta može da bude promenjena za nekoliko meseci. Premijer Severne Makedonije rekao je Sasoliju da će argumenti Skoplja biti reforme, pre svega u borbi protiv korupcije i vladavini prava.

 

Sasoli je 4. novembra na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom rekao da na Evropskom savetu nije bilo izričitog "ne" po pitanju otpočinjanja pregovora i istakao da su neke zemlje članice koje su imale rezerve u fazi preispitivanja tog stava.

 

Predsednik Evropskog parlamenta je siguran da će pitanje proširenja biti pokrenuto u maju 2020. na Samitu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu i pre toga.

 

"Sledi Samit u Zagrebu i niz susreta i posvećeni smo ovom procesu za koji se nadam da će da se završi zaključcima na prosperitetan i pozitivan način. Vlade zemalja koje su iskazale uzdržanost i rezervu sada su u fazi procene i preispitivanja sopstvene odluke. Ovo je trenutak koji govori o velikom optimizmu i poverenju", rekao je Sasoli.

 

Predsednik EP je rekao da je za vreme poslednjeg Saveta EU "bilo prigovora koji su došli od tri vlade zemalja članica i ti predlozi da kažemo ne, doveli su do zaključivanja odluke". "U suštini se nije čulo ne. Nije bilo negiranja pitanja započinjanja pregovora i dobijanja datuma. Ali, bio je jedan vid uslovljavanja", rekao je Sasoli.

 

Premijer Zaev je istakao da će argumenti Severne Makedonije da joj je mesto u EU biti reforme, pre svega one u borbi protiv korupcije i vladavini prava.

 

"Moramo da produžimo sa reformama, čak i snažnije, dokazujući da u ovoj zemlji vlada pravo, da imamo snažne argumente za napredak u ekonomiji. Te reforme su napotrebnije nama", rekao je premijer Zaev.

 

Sasoli 4-5. novembra boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, prvoj zemlji van EU koju je posetio.

 

On je prvog dana posete preko Tvitera poručio da mu je drago što u Severnoj Makedoniji nije slomljen evropski duh.

 

"Odličan sastankak sa premijerom Severne Makedonije u Skoplju. Drago mi je što evropski duh u njegovoj zemlji nije slomljen. Zajedno ćemo da prevaziđemo svaku prepreku i a krenemo ka pregovorima za pristupanje", istakao je Sasoli.

 

Pendarovski: Oduka Evropskog saveta može da demotiviše Zapadni Balkan

 

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je tokom susreta sa predsednikom Evropskog parlamenta istakao da je odluka sa poslednjeg sastanka lidera EU u Briselu bila nepovoljna s obzirom na to da je Severna Makedonija preuzela krupne korake u reformama i dobrosusedskim odnosima sa ciljem da napreduje u evropskim integracijama.

 

"Odluka Evropskog saveta da se vrati pitanju proširenja idućeg proleća može da bude demotivišuća za Severnu Makedoniju i za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je Pendarovski.

 

Kako je saopštio Kabinet predsednika, on je izrazio zadovoljstvo stalnom i otvorenom podrškom EP evropskoj integraciji Severne Makedonije.

 

Pendarovski je pozdravio usvajanje rezolucije u EP kojom se traži otpočinjanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijm i Albanijom, što bi, kako je istakao, pomoglo da se održi motovacija makedonskih građana.

 

Sasoli poslanicima: Odlaganje datuma je zastoj a ne istorijska greška

 

Sasoli je 5. novembra poručio poslanicima u Sobranju Severne Makedonije da je odlaganje datuma za početak pregovora samo jedan istorijski zastoj, a ne istorijska greška.

 

Dodao je da na tu stvar treba da se gleda sa optimizmom jer je reč o maloj blokadi kada se radi o otvaranju pristupnih pregovra i rekao da ne žale zbog toga što su promenili ustavno ime države, jer to omogućava pristupanje evroatlantskim savezima.

 

"Napravili ste veliki napor, čak ste promenili ustavno ime, ali nemojte da žalite zbog toga. To je bila mnogo važna stvar kojom treba da se ponosite, koja treba da pokaže vašu hrabrost i koja će omogućiti ne samo da tražite pregovore i članstvo, već i da pristupite evroatlantskim savezima. Ovo je odlučujući korak koji pokazuje evropskim institucijama da ste spremi na zajedničk put sa nama", rekao je on u parlamentu Severne Makedonije.

 

On je istakao da mu predstavlja veliku čast to što se nalazi u parlamentu Severne Makedonije za vreme njegove prve posete jednoj zemlji van EU.

 

"Ovde sam da vam kažem da delimo vaše razočarenje, ta razočarenja su i naša, jer smo ubeđeni da imamo zajedničku bidućnost, a ona se zove Evropska unija. Postoje određene teškoće koje treba da prevaziđemo, ali treba da gledamo sa optimizmom i da završimo ovu fazu, što će omogućiti da Severna Makedonija počne pregovre sa EU", rekao je predsednik Evropskog parlementa.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP