Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana. Pašalić je to objasnio time da je protok ljudi i roba, i uopšte komunikacija između zemalja regiona na tom nivou da, kako je rekao," često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako se to uradi u saradnji ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava".

 

"Mnogo je primera za to, a najnoviji je slučaj porodice Burmazović. Ono što se nije videlo je izuzetna i velika saradnja između ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi srećni", rekao je Pašalić u Nišu, na dvodnevnoj konferenciji (7-8. novembar) koja je okupila zaštitnike građana balkanskih zemalja.

 

On je kazao da ima primera da je više meseci, nekada i više godina postojao problem građana u inostranstvu, a saradnjom zaštitnika građana problem je rešen za manje od mesec dana.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/76078.flv

 

"Građani Srbije za 10 godina postojanja institucije zaštitnika građana nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnošću da ta svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika građana. Otuda i stalni kontakt sa građanima, obilazak mesta u Srbiji i osnivanje hitne službe koja omoguava da se reaguje momentalno kada problem iskrsne", izjavio je Pašalić.

 

On je podsetio da je institucija zaštinika građana u proteklih 19 meseci realizovala projekat "Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnosti Srbije", koji se posebno bavio problemima nacionalnih manjina.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/76080.flv

 

"Najčešće se zaštita prava nacionalnih manjina svodi na zaštitu prava upotrebe jezika, pisma i na zaštitu prava školovanja na maternjem jeziku. Kroz projekat smo ušli mnogo dublje u onaj problem koji se tiče imovinskih prava, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već svih građana", izjavio je Pašalić.

 

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović istakao je na skupu da su problemi kršenja ljudskih prava zemalja u regionu skoro identični.

 

"U toku godine u BiH imamo preko 3.500 pisanih žalbi, a najveći broj odnosi se na postupanje pravosuđa. Veliki broj žalbi odnosi se na postupanje organa uprave i birokratizaciju. Na žalost, svedoci smo da su svim zemljama prava dece česti problem, kao i diskriminacija i mobing", naglasio je Mitrović.

 

On je dodao da je dobro što nema sistemskog kršenja ljudskih prava.

 

Tokom dvodnevne konferencije ombudsmani iz regiona govoriće o iskustvima o dostupnosti svojih institucija građanima, o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, o monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji i jačanju ustanove zaštitnika građana u skladu s Venecijanskim principima.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta