U institucijama Evropske unije se nezvanično raspravlja o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu, ali zahtev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije, izjavila je 13. novembra predstavnica za štampu EK Mina Andreeva. O tome će, dodala je ona, raspravljati šefovi diplomatija EU za nedelju dana u Briselu.

Zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu makedonskog predsednika Steve Pendarovskog da među članicama Unije već kruži "non-paper", nezvanični dokument u kojem se predlažu mere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

Pendarovski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsednik Emanuel Makron i mere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa EU u martu 2020. godine, što bi omogućilo i da se na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da "zeleno svetlo" za pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Makron, po rečima makedonskog  predsednika, nema nameru da izdejstvuje neku zamenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Francuski predsednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.

Prema francuskim izvorima, reč nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi "povlašćena veza" s Unijom umesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspešno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova EU, što bi inače, po sadašnjem sistemu, dobili tek kad postanu članice.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP