Delegacija nemačke vlade i Bundestaga pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o rešavanju migrantske krize u BiH pri čemu su direktno prozvali člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji odbija ponuđena rešenja.

Nemačku delegaciju u BiH poslala je kancelarka Angela Merkel sa zadatkom da proveri koji problemi sprečavaju efikasan nadzor nad migrantskom krizom u toj zemlji, prenosi Hina.

Jasno je da je problem u tome što na najvišem nivou vlasti nema saglasnosti o merama koje bi valjalo preduzeti, rekao je poslanik u Bundestagu Kristijan Šmit posle sastanaka u Sarajevu 19. novembra, među kojima i s članovima Predsedništva BiH.

"Očekujemo da će u Predsedništvu BiH doći do usuglašavanja stavova... Očekujemo dogovor (u BiH) kako bismo mi mogli dati podršku, a očekujemo da tu saglasnost da Milorad Dodik", kazao je Šmit, bivši savezni ministar.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira sprovođenje svih mera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Savet ministara jer mu to služi kao alat kojim pokušava da destabilizuje BiH.

Kao primer naveo je Dodikovo odbijanje da na nivou Predsjedništva BiH da saglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji u nadziranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom a sprečava i da policija iz Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu.

Nemačka i EU spremne su da osiguraju BiH dodatnu finansijsku i svaku drugu pomoć, a uslov je da BiH jasno definiše svoje potrebe u odnosu na problem ilegalnih migracija, rekao je Šmit.

Berlin je spreman da podrži BiH na putu za EU "uprkos zbunjujućim porukama iz Pariza", ali kao pretpostavku nastavka tog puta ima pravo da traži da BiH pokaže spremnost na saradnju.

"Imamo pravo da tražimo od odgovornih (u BiH) da sarađuju i približe svoja stajališta", upozorio je Šmit.

Stefan Majer, poslanik i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke rekao je da su BiH kao i EU, a s njom i Nemačka, u istoj situaciji kada je reč o migrantskoj krizi.

"Svesni smo da BiH nije mesto na kojemu se migrantska kriza može okončati no mislimo i da je odgovornost političara u BiH s kojim Nemačka želi konstruktivnu saradnju zasnovana na poverenju kako bi se stvorili humani uslovi za migrante koji se nalaze u zemlji, ali i pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija", izjavio je Majer.

Članovima nemačke delegacije bilo je važno da čuju da u BiH postoje planovi za zatvaranje kampa za smeštaj migranata na Vučjaku kod Bihaća, odnosno za smeštaj ilegalnih migranata na drugim lokacijama.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP