Mandatar za sastav novog Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je da će prioritet njegovog programa biti isključivo ekonomija.

"U fokusu mog interesovanja biće ekonomija, ekonomija i samo ekonomija. Ubrzan privredni razvoj može da reši veliki broj problema u BiH", rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će učiniti sve da sa premijerima entiteta Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem uspostavi puni vid koordinacije i saradnje.

"Mislim da po pitanjima ekonomije teško može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja. Trudićemo se da Savet ministara BiH ne bude mesto gde će se sučeljavati politička pitanja“, naglasio je Tegeltija.

Komisija Predstavničkog doma BiH za imenovanje mandatara biće održana 26. novembra, a Tegeltija je naveo da će pred Komsijom pokušati da da odgovore na pitanja koja će biti postavljena od predstavnika političkih partija.

"Ja ću biti spreman u prvoj sedmici decembra da se pojavim pred parlamentom BiH i da predstavim program onako kako ga ja vidim i očekujem da na toj sednici bude verifikovana odluka Predsedništva BiH", kazao je on.

Upitan ko će biti novi ministri u Savetu ministara iz RS, Tegeltija je kazao da ne želi da govori o imenima.

"Resori koji pripadaju RS u Savetu ministara BiH su poznati još od avgusta, kada su predstavnici političkih partija potpisali sporazum“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, RS pripada Ministatrstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice, plus tri mesta zamenika ministara.

"Znam imena, ali do moje verifikacije u Parlamentu BiH ne mogu da govorim o imenima. Operiše se sa puno imena, i kao uvek, jedan broj je tačan, jedan ne", kazao je Tegeltija.

Kao jedan od prioriteta u radu naveo je usvajanje budžeta institucija BiH za 2020. godinu i deblokadu projekata koji čekaju zbog deblokade vlasti na niou BiH.

Predsedništvo BiH je pre dva dana donelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, kao i odluku da se u sedište NATO u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH, dan nakon što Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), koji znači početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO.

S druge strane, Dodik i njegov SNSD navode da se ne radi o doukumentu kojim će se aktivirati MAP.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP