Pravnik i bivši zvaničnik EU Rajnhard Pribe predstavio je u Briselu Evropskoj komisiji, članicama EU i predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine glavne nalaze "Izveštaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH".

Izveštaj eksperata je rezultat Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH, koja se ove godine bavila osnovnim uzrocima manjkavosti vladavine prava u BiH, u okviru Mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

U BiH se "problemi sistemske vladavine prava ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utiču i na sva druga područja", stoji u izveštaju čiji su rezultati objavljeni 5. decembra, uz ukazivanje da "kao važna komponenta sistema vladavine zakona, postojeća nadzorna i preventivna tela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost", a važnu ulogu imaju i civilno društvo i mediji.

Pribe je istakao da je potrebno uspostaviti poverenje u pravosuđe, uz "znatna poboljšanja u oblastima civilnog i krivičnog pravosuđa".

Konstatovao je da su postupci u oblasti građanskih parnica previše naporni, složeni i formalno im treba previše vremena, dok se pravosuđe u BiH "ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije".

Naveo je da se Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH široko smatra "neprihvatljivom silom u pravosuđu koja služi uticajnim osobama, raznim interesima i političkim pokroviteljima".

Evropska unija je saopštila da pozdravlja izveštaj eksperata jer njegovi nalazi "ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u BiH".

Zato EU "poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima izveštaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju komisije".

EU ukazuje da se "zahtevi građana za pravdu, koji su naglašeni u izveštaju, moraju saslušati i ozbiljno razmotriti" jer "u pitanju je kredibilitet pravosuđa, kao i političkih vlasti".

"EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sistem", piše u saopštenju EU.

EU je ocenila da u reformu pravosuđa treba da se uključe "pravosudna zajednica", vlasti i građani i da prate "aktivnosti koje će uslediti posle objavljivanja Izveštaja". Za to praćenje je nedavno postavljena Platforma Pravo na Pravdu.

EU u saopštenju kaže da je spremna da obzbedi dalju pomoć povodom nalaza iz Izveštaja, uključujući jači nadzor.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com