Predsednik Srbije je Aleksandar Vučić najavio je da će naredni sastanak u okviru inicijative "mini Šengen" biti održan u Beogradu krajem januara 2020. godine. On je za vikend o toj inicijativi razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a drugog dana sastanka im se pridružio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Posle regionalnog susreta u Tirani, Vučić je rekao da će jedinice za vanredne situacije Srbije, Albanije i Severne Makedonije tesno sarađivati i da će, ako se neka tragedija - požar, poplava, zemljotres dogodi u jednoj zemlji, sve raspoložive snage u drugim zemljama biti na raspolaganju toj zemlji.

Vučić je rekao da se u okviru inicijative nazvane "mali Šengen" razgovaralo o tome kako da se unapredi trgovinska razmena i promet kapitala i usluga zemalja regiona.

"Doneli smo važne odluke, a sporazume ćemo potpisati u Podgorici ili Beogradu, kako se dogovorimo", rekao je 21. decembra Vučić i dodao da će pre svega biti olakšano carinjenje, povećan broj traka na graničnim prelazima, što je bitno ako se zna da granični prelaz Preševo - Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije pređe oko 320.000 kamiona godišnje.

Predsednik Srbije je rekao da će biti formirano jedinstveno tržište rada, kako bi građani Srbije, Albanije ili Severne Makedonije mogli bez smetnje da rade u bilo kojoj od tri zemlje, što je od ogromnog značaja, obzirom na to da sve tri zemlje imaju problem sa radnom snagom.

Postoje predlozi da približimo i mnoge druge propise i napravimo veće tržište od 11 ili 12 miliona građana koje je mnogo privlačnije i za Evropsku uniju nego pojedinačne zemlje, rekao je Vučić.

On je na trećem trilateralnom sastanku lidera Zapadnog Balkana rekao da će pre kraja godine biti usvojena odluka da se samo sa ličnom kartom može ući na teritoriju bilo koje od država uključenih u "mini Šengen".

Takođe se govorilo o jedinstvenom tržištu rada, što je, kako je rekao od jedinstvenog značaja za privlačenje stranih investitora i za život ljudi.

"Mislim da ovo što radimo jeste vizionarski put, nešto što će i Beogradu i Skoplju i Tirani doneti viši rast, više novca i bolji životni standard i značajniji ostanak i opstanak ljudi u svojim kućama, a ne samo odlazak u inostranstvo trbuhom za kruhom", istakao je Vučić.

Rama: Odbijanje Kosova da učestvuje u malom Šengenu političko samoubistvo

Premijer Albanije Edi Rama rekao je 21. decembra u Tirani da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da učestvuje u liberalizaciji u okviru regionalne inicijative "mali Šengen", te da su takvi stavovi rezultat unutrašnje politike koju on smatra "slepom ulicom za Kosovo".

"Zatvaranje, odbijanje i protekcionizam nikad nisu doneli ništa dobro", dodao je on.

On je, nakon sastanka sa predsednicima Srbije i Crne Gore i premijerom Severne Makedonije rekao da je "mali Šengen" inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje.

"Ova inicijativa je most između prošlosti koja nas razdvaja i budućnosti koja nas spaja", rekao je Rama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Svetske banke, Stejt departmenta, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih značajnih finansijskih međunarodnih organizacija.

"Ovaj ceo proces je u potpunosti koherentan sa ambicijom koju su sve zemlje pokazale i sa posvećenošću svake zemlje da postane deo evropske porodice tako što ćemo udružiti snage da ubrzamo taj proces", rekao je Rama i dodao da će se inicijativom postaviti standardi koji su u skladu sa četiri slobode EU.

On je kazao da je sa Evropskom komisijom i Svetskom bankom dogovoreno da će se na narednom sastanku, koji će se održati u februaru u Beogradu, izraditi nacrt o razvoju koji se očekuje iz ove inicijative.

Komisija je, kako je naveo, spremna da nameni 1,2 milijarde evra 2020. godine zemljama regiona u funkciji inplementacije sporazuma.

Rama je rekao da je najbitnija dobra komunikacija, stalni dijalog i saradnja u oblastima u kojima se države slažu.

Naveo je da će inicijativa poboljšati ekonomije svih zemalja koje učestvuju, te da zlonamerni komentari da slobodan protok neće imati pozitivnog uticaja dolazi od onih koji ne žive u stvarnosti.

Zaev: Saradnja sa Srbijom već daje rezultate, u februaru sporazum sa Albanijom

Premijer Severne Makedonije rekao je da saradnja sa Srbijom već daje rezultate, a da će to najpre osetiti oni koji prelaze granicu na prelazu Tabanovce - Preševo.

Dodao je da će uprave carine Severne Makedonije i Albanije u februaru na sastanku u Beogradu potpisati sporazum o graničnim prelazima na kojima neće biti zaustavljanja, kao što je već urađeno sa Srbijom na Tabanovcima.

"Cilj je uvođenje sistema bez papira. Odluke usvojene u okviru CEFTA tokom albanskog predsedavanja za automatsko priznavanje tih ovlašćenih ekonomskih operatera je prilično važno i to želim da istaknem", rekao je Zaev.

U februaru će biti potpisan memorandum koji podrazumeva objedinjene procedure za radne dozvole za sve građane i za sve zemlje u regionu, tj. uklapanje softverskih sistema tri države što će skratiti proces za dobijanje radne dozvole i radne vize.

Zaev je istakao da će ova saradnja samo ubrzati članstvo ovih zemalja u EU.

"Naša je obaveza da radimo za građane i kompanije", dodao je Zaev.

Đukanović: Sastavni deo svih razgovora o malom Šengenu inkluzivnost

Predsednik Crne Gore rekao je da je sastavni deo svih razgovora o regionalnoj inicijativi "mali Šengen" inkluzivnost i da su regionalne inicijative prilika da se obnavlja poverenje među zemljama.

On je dodao da se na temelju tog poverenja bazira regionalna saradnja kojoj je Crna Gora posvećena.

Đukanović se 21. decembra pridružio sastanku predsednika Srbije i premijera Albanije i  Severne Makedonije o "malom Šengenu".

Naveo je da je Crna Gora spremna da bude domaćin nekog od narednih sastanka.

Na pitanje da li podrška Evropske unije "malom Šengenu" znači da i dalje nije spremna na proširenje, Đukanović je rekao da je ova inicijativa priprema za EU i da će pomoći evropeizaciji društava zemalja koje u njoj učestvuju.

"Ne prepoznajem u bilo čijoj participaciji ideju da neku drugu uniju supstituiše sa našom idejom da budemo deo EU. Čak i kada bi se to pojavilo, naš odgovor bi bio ne hvala. Mi želimo da budemo deo EU", naveo je predsednik Crne Gore.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/DIMITRIJE GOLL