Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sednici u Sarajevu izabrao je novi saziv Saveta ministara BiH.

Za novi saziv Saveta ministara BiH 23. decembra je glasalo 29 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, dok se jedan poslanik suzdržao od glasanja.

U novom Savetu ministara BiH, izabranom godinu i tri meseca nakon poslednjih opštih izbora u BiH, su kadrovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i manjih stranaka članica vladajuće koalicije u RS, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Predsedavajući Saveta ministara BiH je Zoran Tegeltija iz SNSD-a, a njegovi zamenici su Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH).

Turković je novi ministar spoljnih poslova BiH, a Bevanda ostaje na mestu državnog ministra finansija.

Novi ministar odbrane je Sifet Podžić iz DF, ministar bezbednosti je Fahdrudin Radončić iz SBB, dok je novi pravde biti Josip Grubeša iz HDZ BiH.

Novi ministar trgovine i ekonomskih odnosa je Staša Košarac iz SNSD, saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović (SNSD), dok je Ankica Gudeljević iz HDZ novi ministar civilnih poslova.

Nije imenovan ministar za ljudska prava i izbeglice BiH. Naime, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) izvršila je provere Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, koga je predložila frakcija Demokratskog narodnog saveza (DNS), ali parlament nije glasao o njegovom imenovanju jer nije saslušan pred Komisijom za izbor Saveta ministara.

Borel i Varheji pozdravili izbor

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji pozdravili su izbor Saveta ministara BiH čime je, kako su naveli, otvoren put za obnovljenu posvećenost političkih partija da omoguće napredak BiH na putu ka EU.

Borel i Varheji su naveli da su odnosi EU i BiH u odlučujućem trenutku nakon što je Savet EU potvrdio Mišljenje Evropske komisije i njenih 14 ključnih prioriteta u oblastima vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave, kao i demokratije.

"Predstojeća 2020. biće značajna godina u BiH zbog održavanja lokalnih izbora, uključujući u Mostaru", navodi se u saopštenju zvaničnika EU.

Oni su naglasili hitnost angažovanja vlade na državnom nivou radi definisanja, usvajanja i sprovođenja novog paketa socijalnih i ekonomskih reformi u korist zemlje i njenih građana.

"EU je spremna da pruži svu podršku i prati BiH, njene institucije i sve njene građane na putu evrointegracija", istakli su u zajedničkom saopštenju Borel i Varheji.

OHR čekuje da novi Savet ministara pokrene BiH

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) očekuje da novi Savet ministara BiH odmah počne preduzimati potrebne korake da Bosnu i Hercegovinu pokrene napred, u skladu sa njenim obavezama i deklarisanim ciljevima.

"Puno poštovanje i kontinuirano sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije - to je ono što treba BiH i što se očekuje od Saveta ministara da realizuje“, navodi se u saopštenju OHR.

Osim tih prioriteta, dodaje se, očekivanja građana BiH su da se mora nadoknaditi vreme izgubljeno u proteklih petnaest meseci.

"Kako bi se ostvario taj cilj, usvajanje dovoljno velikog budžeta za 2020. godinu na nivou koji omogućava institucijama BiH da izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze bio bi ključni instrument Saveta ministara BiH", naglasili su iz OHR.

Foto: Beta

Foto: Beta/Hina/Fena/Almir Razic