Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su u ranim jutarnjim satima 27. decembra Zakon o slobodi veroispovesti nakon teškog incidenta – poslanici Demokratskog fronta (DF), kako bi sprečili da se zakon usvoji u pojedinostima, zaletali su se da se biju sa poslanicima vladajuće koalicije, gađali ih flašama, čašama, čupali su mikrofone i pokušali da bace suzavac u plenarnu salu.

Pljuštale su psovke i uvrede a samo zahvaljujući brzoj intervenciji obezbeđenja sprečeni su veći incidenti.

Svi poslanici DF su odvedeni "maricom" u policiju dok su se ostali poslanici vratili u salu i oko 2.30 ujutro usvojili su taj zakon.

Uoči usvajanja zakona širom Crne Gore bile su blokirane saobraćajnice kao odgovor na poziv DF, čiji su čelnici tokom skupštinske rasprave pozivali pristalice da blokiraju ulice i zapretili sukobima u slučaju da zakon bude usvojen.

Policija je privela dvadesetak osoba, od čega je 13 uhapšeno zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, a među njima je i monah iz manastira Djurđevi stupovi iz Berana Nebojša Bulatović. Jedna osoba je privedena zbog napada na policajca.

Vrhovno državno tužilaštvo je saopštilo da prati šta se dešava i da će procesuirati svakoga, ma koju funkciju obavljao, za koga se utrdi da je kršio zakon.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović ocenio je uoči glasanja, nakon incidenta da odgovornost treba da snose vinovnici incidenta. Crna Gora, kako je rekao, nikad neće dozvoliti da se u njenim institucijama onemogućava rad. On je poslanicima DF izrekao meru udaljenja, što znači da u narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sednicama parlamenta.

Poslanik SDP Ranko Krivokapić je ocenio da je sinoćni incident, kako je rekao, bio "šešeljizacija" crnogorskog parlamenta.

"Ovo nisu najbolji oni, ovo su oni koji služe drugom. Nisu ih birači birali da budu loše kopije potrošenog Šešelja", rekao je Krivokapić.

Premijer Duško Marković, koji je tokom celodnevne rasprave u Skupštini sa poslanicima "branio" vladina rešenja, je posle usvajanja zakona osudio ponašanje poslanika DF i poručio da "ne očekuje radikalizaciju situacije" u zemlji.

"Osuđujem ovaj čin, on je neprimeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti", kazao je Marković.

Za sada nije poznato kakvi bi mogli biti potezi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) SPC i da li će biti novih okupljanja.

U saopštenju objavljenom jutros mitropolija svu "odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti" pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i  predsedniku Crne Gore Milu Djukanoviću.

"Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji", saopšteno je iz MCP.

Mitropolija zakon smatra "diskriminatornim i neustavnim".

Navodi da je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona "potvrđena sumnja" te crkve o "otimačini" imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne crnogorske pravoslavne crkve".

Izvor: Beta

Foto: Beta/Skupstina Crne Gore/IGOR SLJIVANCANIN