Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Parizu da je s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o proširenju EU i o promeni metodologije pristupnog procesa, što je preduslov da Francuska pristane na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Želimo da se i pre samita (Evropske unije i Zapadnog Balkana u maju) u Zagrebu stvori atmosfera kako bi one zemlje koje su imale rezerve mogle da pristanu na nastavak pristupnog procesa. To je bila suština našeg razgovora o toj temi", rekao je Plenković koji je s Makronom 7. janura imao radni ručak u Jelisejskoj palati, prenosi Hina.

Makron je kazao da želi da samit u Zagrebu bude uspešan i da je promena metodologije pregovaračkog procesa preduslov za otvaranje pregovora sa zemljama kandidatima za članstvo u Uniji.

"Delim vaše nastojanje da na samitu u maju u Zagrebu bude postignuto jedinstvo i da bude uspešan za Evropu. Francuska je predložila nov metod, da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put napred koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uslove, ali i konkretne koristi za zemlje kandidate", naveo je Makron.

Francuska je na samitu EU u oktobru blokirala, zajedno s Holandijom, otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska, koja je 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Unijom, želi da deblokira taj proces.

"Drago mi je što je predsednik Makron izrazio optimizam u pogledu uspeha zagrebačkog samita. Za nas je taj sastanak izuzetno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da preduzimaju ekonomske i socijalne reforme", dodao je Plenković.

On je rekao da je s Makronom razgovarao i o glavnim izazovima hrvatskog predsedavanja, pripremama za majski samit, Bregzitu, o pripremi Konferencije o budućnosti Evrope i o bilateralnim odnosima.

Makron je kazao da želi da radi na jačanju bilateralnih odnosa i najavio da, osim dolaska u Zagreb na majski samit, namerava da dođe i u uzvratnu bilateralnu posetu Hrvatskoj.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP