Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 10. januara u Zagrebu da će uspeh hrvatskog šestomesečnog predsedavanja EU definisati početak rada novog saziva Komisije. Ona je takođe ocenila da su naredni meseci važni za odnose EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Prvo hrvatsko predsedavanje je ključan trenutak, a to je i početak našeg mandata. Vaš uspeh će definisati naš uspeh", rekla je Fon der Lajen na početku sastanka Kolegijuma komesaara EU i hrvatskih ministara u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu.

Tim susretom, posle kojeg će predsednica Komisije i hrvatski premijer Andrej Plenković dati izjavu za novinare, formalno je obeležen početak šestomesečnog hrvatskog predsedavanja EU.

Plenković je na početku sednice predstavio prioritete hrvatskog predsedavanja: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna, a predsednica Evropske komisije je rekla da su to i prioriteti Komisije.

Delegacija EU koju predvodi predsednica Evropske komisije boravi u dvodnevnoj poseti Zagebu povodom početka šestomesečnog predsedavanja te zemlje Savetom EU, a sve se odvija pod jakim merama bezbednosti.

U Zagrebu je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je 9. januara razgovarao s Plenkovićem, a ranije je neslužbeno razgovarao i s novoizabranim predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji još nije preuzeo dužnost.

Naredni meseci važni za odnose EU i Zapadnog Balkana

Predsednica Evropske komisije ocenila je da su idući meseci važni za odnose EU sa zemljama Zapadnog Balkana i založila se za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Idući meseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom… Hrvatska je veliki zagovornik te teme", rekla je predsednica EK na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske.
Ona je istakla da će u tom smislu biti veoma važan zagrebački samit EU i država Zapadnog Balkana i najavila da će se u prvoj polovini godine raditi na metodologiji proširenja pošto je grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Predsednica EK je izrazila uverenje da to ne treba da spreči EU da pokrene pregovore s tim državama.

"Oni su ispunili kriterijume, a mi moramo da ispunimo svoje obećanje", rekla je ona i dodala da EU sada ne bi trebalo da menja uslove za njih, već samo da poboljša metodologiju pregovora.

Najavila je i donatorsku konferenciju za Albaniju 17. februara na kojoj će se prikupljati sredstva za pomoć posle razornih zemljotresa u toj zemlji.

Na pitanje hoće li nova metodologija proširenja biti predstavljena do zagrebačkog samita, ona je odgovorila potvrdno.

Fon der Lajen je takođe ocenila da je prvo hrvatsko šestmesečno predsedavanje EU "istorijski trenutak" za tu zemlju, ali i za novu Komisiju, jer se hrvatsko predsedavanje poklapa sa prvih 100 dana rada nove Komisije.

Hrvatski premijer ponovo je istakao važnost zagrebačkog samita za nastavak politike proširenja EU.

"Otvorili smo i temu perspektive proširenja na države jugoistoka Evrope, nama susednih zemalja… Želimo uneti novu dinamiku i, po mogućnosti, razrešiti i deblokirati situaciju koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom", istakao je Plenković.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Dario GRZELJ