Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji u Tirani je izrazio nadu da će pristupni pregovori EU sa Albanijom početi pre maja ove godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani 16. januara Varheji je rekao da je sporazum o izbornoj reformi u toj zemlji važan međaš i obećao da će razgovarati sa opozicijom o njenoj ulozi, prenosi na svom portalu albanski list na engleskom "Albanian dejli njus" (Albanian Daily News).

Varheji je doputovao u Tiranu iz Skoplja, na svom prvom putovanju van EU od kada je imenovan za komesara.

"Kao što znate, proširenje i Zapadni Balkan su prioriteti za nas. Želimo da pojačamo prisustvo i imamo puno uticaja. Želimo da budemo još veći partner za region. Radi toga ću raditi predano sa vama premijeru u pripremi otvaranja pregovora. Želimo da to bude pre samita u Zagrebu," rekao je Varheji.

Evropska komisija će predložiti da pristupni pregovori budu verodostojniji, predvidljiviji, politički i dinamički, napisao je Varheji na svom Tviter nalogu. On je dodao da nova metodologija treba da unese novu ravnotežu u pregovore, promeni političku klimu i dozvoli napredak u pristupnom procesu za Albaniju i Severnu Makedoniji.

Po njegovim rečima, to što pregovori nisu počeli u oktobru povezano je sa nekim brigama zemalja članica.

"Radimo sa tim zemljama da nađemo rešenje koje će stvoriti nove šanse da se krene napred u procesu integracija", rekao je on.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da su on i Varheji razgovarli o donatorskoj konferenciji za posledice zemljotresa u Albaniji koja će biti održana u Briselu 17. februara. On se zahvalio Evropskoj komisiji i Varhejiu na angažovanju na ovom pitanju.

Rama je rekao da su razgovarali i o putu ka EU i da će Albanija nastaviti da radi iste stvari kao da su pregovori o pristupanju počeli ranije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Parliament/Vincent VAN DOORNICK