Predsednici parlamenata zapadnobalkanske šestorke sa sastanka u Briselu pozvali su Evropski savet da i dalje podržava evropsku perspektivu regiona, na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje.

U zajedničkoj deklaraciji posle sastanka s predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem kao predstavnika predsedavajuće države EU, pozivaju Evropski savet i da pruži "nedvosmislenu pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i davanju statusa kandidata" zemljama Zapadnog Balkana.

U deklaraciji, objavljenoj 28. januara u EP,  potvrđuje se ključna uloga parlamenata u ostvarivanju napretka u reformama potrebnim za članstvo EU i "ostvarenju stremljenja naroda Zapadnog Balkana".

Navodi se uverenje da bi Zgrebački samit mogao da odigra ključnu ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja, i davanju novog i efikasnog zamaha tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi region približili EU i obezbedili održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Potvrđuje se posvećenost parlamenata zapadnobalkanske šestorke učešću u razmatranju obnovljenog pristupa proširenju, s ciljem da taj proces postane demokratskiji, transparentniji i bliži građanima i građanskom društvu.

"Čvrsto verujemo da će proširenje EU biti na dobrobit naroda Zapadnog Balkana i zemalja članica Unije, i da može da dovede do preko potrebnog pomirenja u regionu," piše u deklaraciji.

Zapadnobalkanska šestorka smatra da treba da bude u punoj meri uključena u rad Konferencije o budućnosti Evrope.

Takođe se navodi da su parlamenti zapadnobalkanske šestorke posvećeni saradnji na jačanju parlamentarne demokratije i "parlamentarne dimenzije procesa proširenja".

Izražava se uverenje da je jačanje parlamenata ključni deo procesa proširenja jer "samo osnaženi i efikasni parlamenti sa jakom kulturom inkluzivnog dijaloga i izgradnje konsenzusa mogu da budu istinski i efikasni podstrekači reformi".

U zaključku se predsednici parlamenata zapadnobalkanske šestorke uz podršku predsednika EP i hrvatskog parlamenta obavezuju da vode svoje parlamente "putem koji će pomoći stvaranju političkog zamaha procesu proširenja koji odgovara očekivanjima svih njihovih građana".

Skup predsednika parlamenata država Zapadnog Balkana je održan na inicijativu i pod njegovim pokroviteljstvom predsednika Evropskog parlamenta, Davida Sasolija.

Na to prvo okupljanje u tom formatu u sedištu EP bili su pozvani predsednici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. U ime Srbije je učestvovala predsednica Skupštine Maja Gojković.

Jandroković: U hrvatskom je interesu evropska integracija susednih zemalja

Sastankom sa predsednicima parlamenta Zapadnog Balkana želeli smo da pokažemo da je taj prostor jugoistočne Evrope jako važan za EU, rekao je u Briselu Jandroković.

Objasnio je da Zapadni Balkan ima svoju političku, ekonomsku i, pre svega, bezbednosnu važnost, a "Hrvatska kao susedna zemlja" posebno je zainterosovana za evropsku perspektivu tih država, prenosi agencija Hina.

"Hrvatska će dati snažan doprinos evropskoj perspektivi tih zemalja koje sa svoje strane moraju prihvatiti vrednosti EU, osigurati vladavinu prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, rešiti otvorena bilateralna pitanja", nabrojao je Jandroković.

Istakao je da sa sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu tim zemljama treba poslati "jasnu poruku" da se "reforme isplate jer je to dobro za njihovu sigurnost, stabilnost i životni standard njihovih građana, a nama kao susednoj to će biti vrlo bitno zbog bezbednosnih razloga".

Predsednici parlamenata Zapadnog Balkana sastali se i s Radnom grupom za Zapadni Balkan Odbora za spoljnu politiku EP kojom predsedava hrvatski evroposlanik Tonino Picula.

Izvor: Beta

Foto: Beta/HINA/Hrvatski sabor