Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u Briselu da je Kolegijum komesara EU 5. februara usvojio novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u Uniji. Varheji je ocenio da bi za Srbiju moglo da bude korisno grupisanje poglavlja, što predviđa nova metodologija, ali i istakao da ona neće biti nametana Srbiji i Crnoj Gori koje već pregovaraju o članstvu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka Kolegijuma, Varheji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju pre majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, parlalelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Revidirana metodologija jedan je od tri koloseka na kojima ćemo raditi. Uoči samita u Zagrebu, prlalelno ćemo raditi na otvaranju pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom i izaći sa planom za ekonomski razvoj i ulaganja na Zapadnom Balkanu", kazao je Varheji.

Varheji je rekao da se revidirana metodologija pristupnih pregovora sa EU kao "prvi element nove strategije koji je predstavila nova Evropska komisija" zasniva na četiri osnovna prinicpa: kredibilitetu, jačem političkom vodjstvu, dinamici i predvidivosti.

"To su načela kojima želimo da osiguramo da proces bude verodostojniji, dinamičniji i snažnije politički vodjen", kazao je Varheji i dodao da je novu metodologiju "možda bolje zvati procedurom ili postupkom".

On je rekao da dokument predvidja da jačanje dinamike pregovaračkog procesa bude postignuto tematskim grupisanjem pregovaračkih poglavlja i dodao da će biti šest takvih grupa poglavlja.

Grupa sa najvažnijim, fundamentalnim poglavljima imaće ključnu ulogu, biće prva otvorena, a poslednja zatvorena.

U slučaju završetka važnih reformi, vremenski okvir od otvaranja grupe do zatvaranja poglavlja trebalo bi da bude ograničen, poželjno na godinu dana, dodao je.

Varheji je rekao da nova metodlogija predvidja snažnije podsticaje od EU u slučaju napretka kandidata, ali i negativne posledice ako napredak izostane.

"Dokument predvidja mogućnost da se okrene tok pregovora, da možemo da vratimo proces priustupanja korak unazad ako države ne učine ono što se od njih traži", naveo je Varheji.

On je rekao da je "suspenzija fondova jedna od mogućnosti" i da će EU posegnuti za njom "ako bude potrebno".

"Treba biti proporcionalan i voditi računa o nivou nedovoljnog napretka. Možemo da prekinumo pregovore samo za neka poglavlja koja su bila otvorena, a možemo i u potpunosti da obustavimo pregovore ako zemlja načini veliki korak nazad", dodao je.

Varheji je kazao i da je potrebno veće uključivanje država članica EU u postupak praćenja napretka zemalja kandidata i dodao da postoji plan da stručnjaci EK zajedno sa stručnjacima članica Unije "idu na teren" i procenjuju postignuća odredjene zemlje.

On je rekao da su stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu medju glavnim prioritetima Unije, i da je zbog toga proširenje jedan od njenih ključnih projekata.

"Želimo da te države postanu punopravne članice EU. Zato smo razmotrili kako možemo da poboljšamo njihove izglede da postanu članice Unije i došli do toga da je potrebno da one sprovedu reforme koje će funkcionisati i biti trajne, koje će stvoriti i osećaj slobode za ljude u tim zemljama i snažnije ekonomije", rekao je evropski komesar.

On je kazao da dokument jasno ukazuje da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da prihvate novu metodologiju, ali da je njima prepušteno da li će to učiniti ili ne.

"Vidim više razloga 'za' (prelaz Srbije i Crne Gore na novu metodlogiju), ali to će biti njihova odluka", naveo je.

Na Severnu Makedoniju i Albaniju primenjivaće se nova metodologija, a EU se nada da će sa njima uskoro otvoriti pristupne pregovore, rekao je Varheji.

Novu metodologiju procesa pristupanja EU Varheji bi 6. februara trebalo da predstavi i zvaničnicima u Beogradu koji će, prema ranijim najavama, posetiti zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i evroposlanicom Tanjom Fajon.

Evropska komisija sačinila je novu metodologiju proširenja EU nakon francuskog non-pejpera o reformi procesa proširenja u novembru 2019. i drugog non-pejpera devet država članica u decembru.

Varheji: Za zemlje kao Srbija grupisanje ekonomskih poglavlja može biti korisno

Evropski komesar za proširenje ocenio je da bi za zemlje koje napreduju u ekonomskim reformama, poput Srbije, moglo biti korisno da prihvate mogućnost grupisanja poglavlja na tom polju i brže idu napred.

Grupisanje poglavlja u pregovorima o članstvu je novina koju nudi nacrt nove metodologije, koji je usvojila Evropska komisija i o tome treba da se usaglase članice EU.

Varheji je novinarima rekao da su vlasti u Beogradu i Podgorici te koje treba da prosude da li im nova metodologija ide u prilog i prihvate ono što im odgovara, ali je podvukao da se nova metodologija ne može nametnuti Srbiji i Crnoj Gori jer bi bilo nepošteno "menjati pravila dok igra traje", budući da su te dve zemlje kandidata uveliko odmakle u pregovorima o članstvu s EU.

"Kad je reč recimo o Srbiji, iako to nisu naznačile ni srpske vlasti, niti sam im ja to rekao, ali za one kandidate koji brže sprovode i ekonomski napreduju bi moglo biti od interesa da grupišu poglavlja koja se tiču privrede i brže napreduju na tom polju", objasnio je evropski komesar za proširenje.

Varheji je istakao da je ponuda grupisanja srodnih poglavlja za istovremene pregovore unošenje nove živosti i brzine, uz jasno utvrdjenu nagradu ako se ispostavi da je ostvaren opipljiv napredak, uz davanje mogućnosti da na polju napretka kandidat bude uključen u institucije EU i dobije finansijsku podršku iz fondova Unije, kao i podstrek za investicije.

Evropski komesar je posebno naglasio da su ključ svega pregovori o vladavini prava i osnovnim slobodama, bez čijeg završetka nema ni okončanja svih pregovora.

Snažno političko rukovođenje pregovorima, dodao je on, znači da će zajedno s Evropskom komisijom i zemlje članice svojim opaskama i neposredno na terenu moći da utvrdjuju da li pregovori napreduju.

Ako to ne bi bio slučaj, EU može vratiti pregovore o nekom poglavlju, a ako proceni da je nužno, i u celini na početni položaj.

Varheji je saopštio da će Evropska komisija ovog meseca izraditi dodatni izveštaj o tome koliko je bilo uspeha u reformama posebno na polju vladavine zakona, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji i Severnoj Makedoniji, da bi onda lideri EU u martu mogli da sagledaju da li je moguće odobriti i početak pregovora s Tiranom i Skopljem.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP