Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu zatražio je od Evropske unije da u politici proširenja ukloni "veštačku podelu" izmedju Zapadnog Balkana i Turske.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, u pismu koje je uputio novom šefu diplomatije EU Žozepu Borelu uoči objavljivanja nove metodoogije proširenja EU, Čavušoglu kritikuje Brisel zbog neravnopravnog tretmana Turske.

"Sve zemlje bi trebalo da budu ravnopravno tretirane. Nadamo se da će biti preduzeti neki pozitivni koraci u tom pravcu kako bi se okonačala veštačka podela u politici proširenja izmedju Zapadnog Balkana i Turske za vreme vašeg mandata", naveo je Čavušoglu u pismu datiranom 22. januara u koje je RSE imala uvid.

"Sem činjenice da je Turska balkanska zemlja zahvaljujući svojoj istoriji, kulturi i geografiji, svaka zemlja kandidat treba da bude procenjivana po sopstvenim zaslugama i pod jednakim okolnostima", naveo je Čavušoglu.

Turska je počela pristupne pregovore sa EU 2005, ali su oni već godinama u zastoju pre svega zbog zamerki Brisela vezano za poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona.

Čavušoglu je u pismu Borelu ocenio da je "bez obzira na populističke rasprave da li Turskoj treba odobriti članstvo u EU" ta zemlja "kandidat predodredjen za priključivanje EU kao što je naznačeno u dokumentu o pristupnom partnerstvu ".

On je predložio da se države članice EU izjasne o članstvu Turske po završetka pregovora.

"Konačna politička odluka o tome da li je zemlja kandidat spremna za članstvo trebalo bi da se donosi na samom kraju procesa, a ne kada neke države članice smatraju da je to potrebno u skladu sa njihovom nacionalnom agendom", naveo je.

Čavušoglu je dodao da većina gradjana Turske i danas veruje u projekat EU, ali velika većina nema poverenja u EU zbog dvostrukih standarda i diskriminacije prema Turskoj.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP