Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ohrabrio je 7. februara tokom posete Podgorici sve strane na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog svima.

"Svet vas posmatra. Ovo je važno pitanje za sve, ja bih sve ohrabrio na dijalog i nalaženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo svima", poručio je evropski komesar na konferenciji za medije posle susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Varheji je najavio da će se tokom dana sastati sa mitropolitom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Amfilohijem.

Ohrabrujući dijalog, on je ponudio i pomoć Evropske komisije.

"Ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, tu smo, i zaista bi bio prioritet da se nadje rešenje", rekao je Varheji, navodeći da je o tom pitanju kratko razgovarao sa premijerom Markovićem.

Marković je rekao da je Crna Gora "sigurno i stabilno okruženje koje se suočava sa negativnom kampanjom praćenom dezinformacijama".

Predsednik Vlade Crne Gore je kazao da je Varhejija upoznao sa pismom koje je uputio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i ocenio "da je na taj način demonstriran kapacitet da se dijalogom rešavaju problemi".

"Zakon o slobodi veroispovesti je donet u skladu sa našim suverenim pravom da regulišemo ovu oblast u skladu sa najboljim medjunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije koje smo ugradili u tekst zakona", kazao je Marković.

Evropski komesar i Marković su razgovarali i o predstojećim izborima u Crnoj Gori, politici proširenja EU, te reformama potrebnim za dostizanja standarda Unije.

U tom smislu, Varheji je poručio da se reforme moraju ubrzati, te da je Evropska komisija posvećena regionu, a proširenje "prioritet".

Evropski komesar boravi u poseti regionu, u okviru koje je posetio i Crnu Goru gde će se sresti sa predstavnicima državne vlasti, opozicije i SPC.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Crne Gore/Sasa Matic